Het 925-zakenkabinet [Week 38 - POLL]

Op de redactieburelen van 925 zit niemand te wachten op een kabinet dat gevestigde belangen verstevigt. Nu is de tijd voor een zakenkabinet. Maar wie moeten erin? Hieronder vindt u de enige verkiezing die rücksichtlos meritocratisch is.

Financiën
Wie mag van u de penningen innen, bewaren en uitgeven? Gaat u voor Jan-Kees de Jager, de huidige minister die in de wandelgangen off the record-hoorcolleges geeft over de Europese schuldencrisis? Of kiest u voor de vlekkeloze jonkheer Albert Roëll, bestuursvoorzitter van KAS BANK, actief in het effectenmanagement van 'onze' pensioenfondsen? Tot slot hebben we Jean-Marc Huet, die het gulden graaien leerde bij Goldman Sachs. Weet als geen ander te cashen op overnames en andere fijne transacties.

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Buitenlandse Zaken, Defensie en OH
Er mag best een VOC-vlaggetje wapperen op onze buitenlandse expedities, die geweldig aangevoerd zouden worden door de briljante Marc Bolland. Door de Britten gelauwerd als 'Entrepreneur of the Year' en door de Wall Street Journal geroemd als 'The billion dollar man'. Was zo succesvol als bestuurder bij de Britse supermarktketen Morrison's dat op zijn vertrek de koers kelderde. Overigens, kunnen we ook niet om Willem Buiter heen. Hoofdeconoom bij Citibank, docent aan de London School of Economics en wereldwijd erkende totaalautoriteit. Moet alleen even het Nederlands paspoort aanvragen. Ben Verwaayen, ex-KPN, ex-British Telecom. Geldt als het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool. Heeft internationaal aanzien en hangt van ridderorden aan elkaar.

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Jusititie
Is prima uit te besteden aan 's lands bekendste curator graaf Rutger Jan Schimmelpenninck. Deed het faillissement van DSB en de Nederlandse tak van Lehman Brothers. Uitstekend in crisissituaties van juridische aard. Voorts hebben we trouwe 925-lezer Hugo Reumkens, bestuursvoorzitter van het vermaarde Van Doorne advocatenkantoor. Briljant jurist met een haviksoog voor het doorzien van complexe situaties. Advocaat Liesbeth Zegveld kan dit ministerie ook leiden, onder andere om door voorganger Teeven met voeten getreden grondrechten in ere te herstellen. Harde vrouw met harde principes.

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Economische Zaken, Landbouw, Innovatie, Asfalt & Milieu
ELIAM is een uiterst belangrijk samengevoegd ministerie dat moet zorgen voor trek in de schoorsteen van de Nederlandse economie. Tex Gunning kan dit. Kwam via succesverhalen bij Unilever en Vedior in de raad van bestuur van Akzo Nobel. Kan hervormen, afslanken en mensen uit overheidsdienst de marktsector insturen. Dan hebben we ook Hans Biesheuvel, het verstandige gezicht van MKB-Nederland en oudgediende Wim van der Leegte, redder van Brabant, zou de klus ook kunnen klaren. Van der Leegte weet met de VDL Groep de maakindustrie in Nederland te houden door slimme innovaties.

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Sociale Zaken
We zoeken naar iemand met het hart op de goede plaats, maar zonder fluwelen handschoentjes aan. Komen we uit bij Peter Grol. Goudse gefortuneerde die draaideurcriminelen in door hem gekochte flats onderbracht en een strafregime instelde dat niet gebaseerd is op gelijkwaardigheids- en reclasseringsprietpraat. Wist hele cohorten ontspoorde jongeren te redden. Voorts hebben we powervrouw Els Toxopeus-Lubbers, schoondochter van Edzo, zus van Ruud, dus ridiculously well-connected. Broodnodige zakelijke focus in sociale dienstverlening en uitkeringland. Kickbokser en outsider Jan Bennink, beter bekend als Superjan, kan hier ook iets betekenen. Schreef een eigen partijprogramma waarin hij zinnige dingen zegt over sociale zaken. 

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Moet gedaan worden door een gebildete bestuurder, niemand anders. Hoogleraar en absolute onderwijsautoriteit Jan Anthonie Bruijn kan hier plaatsnemen. Neerlands ultieme onderwijsvraagbaak die een kritisch rapport schreef over het HBO. Anka Mulder, onderwijsdirecteur van de universiteit Delft en leider van een internationaal academisch consortium. Geldt in de VS als 'één van de honderd creatiefste mensen ter wereld'. Pieter Gerrit Kroeger, eminence grise in onderwijsland, kenner van de politiek en hoofdredacteur van Science Guide kan ook aanschuiven. Heeft een berg ervaring als jarenlange adviseur van het ministerie.

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Probleem #1: stijgende zorgkosten terugbrengen. Loek Winter is het voorbeeld. Radioloog die gek werd van verspilling in de zorg en voor zichzelf begon. Kocht IJsselmeerziekenhuizen en saneerde door twee lagen management op straat te gooien. Patiënten, verpleegkundig personeel en specialisten zijn lyrisch over hem. Aysel Erbudak deed hetzelfde in Amsterdam, waar ze het Slotervaartziekenhuis kocht, orde op zaken stelde en in zorgland opviel door te hameren op patiëntgerichte resultaten. Hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoorde besteding van premiegeld. Jaap Maljers zocht het ook in de richting der privéklinieken en sneed aldus met chirurgische precisie de overhead weg. Hopelijk kan hij dat ook met de Nederlandse zorguitgaven à 80 miljard euro.

Deze poll is inmiddels gesloten. Hierr het resultaat.

Minister-president
En wie ziet u het liefst als onze primus inter pares? Premierskandidaten in de commentsecties. Vanaf volgende week publiceren we, op basis van de poll, elke dag een nieuwe bewindspersoon in het zakenkabinet van 925.