Nederland bewaart stiekem 24.000 bommetjes

Geloof het of niet, maar Nederland heeft een deel van z’n wapentuig vernietigd. Het functioneerde perfect maar was ethisch afgeserveerd. De clusterbom.

Een gaaf gezicht is het wel, zo’n ontploffende clusterbom. Een oppervlak zo groot als een voetbalveld dat in één keer ontploft. Niet door één bom, maar door honderden kleine bommen. Superhandig tegen zogenaamde soft targets, ook wel bekend als: mensen.

Klein nadeel. Niet alle bommetjes ontploffen. Maanden of jaren later wandelen moeders met kinderwagens en spelende kinderen door het ex-krijgsgebied. En dan kan het nog steeds knallen. Verder blinken clusterbommen niet uit in nauwkeurigheid. Ook als je de handleiding volgt, kunnen burgerslachtoffers vallen.

Zeurpieten
Mag dat? Nee! De clusterbom is daarom sinds 2010 verboten. Als je de Convention on Cluster Munitions ondertekend hebt tenminste, zoals Nederland. Deze maand vergaderde deze club weer. In een mijn hebben Noorse munitiehaters daarom eerder dit jaar de laatste 2.000 Nederlandse bommen, met maar liefst 80.000 subbommen, naar de eeuwigheid geblazen. Dat bekende het ministerie van Defensie onlangs.

Oh, trouwens, nog even. We bewaren wel een paar honderd clusterbommen met zo’n 24.000 subbommetjes. Dan kan de EOD een beetje oefenen. Dat vinden de zeurpieten van de Convention on Cluster Munitions dan weer verdacht veel lijken op een echte voorraad.

Gifgas
Opties openhouden, heet dat. Dat doet Nederland in de vorige eeuw ook met gifgas. Dat nare goedje raakt snel uit de mode na de Eerste Wereldoorlog. Maar Nederland priegelt ermee door tot in de jaren vijftig en zestig. Samen met de Fransen en de Belgen doen onze soldaten in de Algerijnse woestijn proeven met zenuwgassen sarin en VX.

Anyway, de clusterbom is passé. De vredesduiven van IKV Pax Christi hebben daar hard voor gelobbyd en gebeden. Echte mensenmensen, die christenen. Dat was vroeger wel anders. In de 12e eeuw verbiedt de Katholieke Kerk het gebruik van kruisbogen (misschien wel de eerste poging tot wapencontrole ooit). Want met een kruisboog kan elke boerenpummel opeens een deftig geharnaste ridder om zeep helpen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tenminste niet als het om christelijke ridders gaat. De kruisboog blijft toegestaan om 'ongelovige' moslims te doden tijdens kruistochten. Christelijke ethiek in de praktijk.