'Er is gewoon nog steeds veulsteveul schuld in de eurozone'

Let's not get carried away, shall we? Ook markteuforie en onbegrensde obligatie-opkoperij kunnen onze schuldenlast niet verdoezelen. En dat geldt ook voor Nederland.

Hartstilstand
Aan het woord is Willem Buiter, semi-Nederlandse Brit en hoofdeconoom bij Citibank. Buiter, die overigens ook verkiesbaar is als minister in het 925-zakenkabinet, identificeert een aantal problemen voor de eurozone. Hoewel de man gematigd optimistisch is, concludeert-ie tegelijkertijd dat de eurolanden nog minimaal twee à drie jaar lijden aan de huidige 'hartstilstand'.

Het voornaamste probleem is de kolossale schuld die wij als spilzieke Europeanen meetorsen. Die is volgens Buiter zo groot - ook in de kernlanden - dat we eigenlijk niet in staat zijn de nog grotere schulden van de periferie op te vangen. Heel naar allemaal, vooral omdat ook Nederland hier indirect wordt aangesproken.

Tu quoque
Tot zover de algemene analyse, laten we eens kijken hoe het Nederlandse schuldenplaatje eruit ziet. Niets ingewikkelds, gewoon even onze staats- en private schuldlast afgezet tegen het BBP. Hier dus even een welgemeend 'ook gij, Brutus', gericht aan onszelf.

De Nederlandse staatsschuld bedraagt op dit moment 423 miljard euro - en tellend. Naar schatting komt de staatsschuld als percentage van het BBP in 2013 uit op een heerlijke 71,8 procent, met tegen die tijd 447 miljard euro debiteuren. Het resultaat is de hoogste staatsschuld evah en een dikke overtreding van de zestigprocentsnorm die geldt voor eurolanden.

En dit is niet het einde van het slechte nieuws. Nederland heeft een onvoorstelbaar hoge private schuldenlast. Want ach ja, een hypotheek hier en een consumptief kriedietje daar zijn nooit weg. Daarom is er geen land in de wereld dat gemiddeld zo'n hoge private schuld per inwoner heeft. Alleen al de hypotheekschuld bedraagt 720 miljard euro. Dat is meer dan honderd procent van ons BBP. Nice.

Goed, wij zijn sparen!