Hoeveel rijker is Harvard dan onze universiteiten?

Boehoe. Harvards vermogen slonk het afgelopen jaar met 0,05 procent. Waardeloze prestatie, maar toch beschikte Harvard vorig jaar over dik dertig keer meer financiën dan onze rijkste universiteit.

'Moeilijk, moeilijk'
Het is tragisch dat Harvard het zo matig doet, vergeleken met concullega's als MIT en Penn die hun 'endowments' wel zagen groeien. De verantwoordelijke beleggingskapitän bij Harvard wijdt het verlies aan een paar clichés; economische crisis, onvoorspelbare markten, moeilijk, moeilijk. Allemaal factoren waar andere universiteiten ook mee te maken hadden.

Maakt verder ook niet zoveel uit, want hoewel Harvard nog altijd niet hersteld is van het kolossale verlies van 27 procent in 2009, zit het studenten- en docentencorps echt niet op een bloembollendieet. Niet met een resultaat van 30,7 miljard dollar in de periode 06/11 - 06/12.

Nederland vs. Harvard
Onze rijkste universiteit is die van Utrecht, die in 2010 goed was voor 749 miljoen euro. Dat is 31 keer minder dan Harvard. Sowieso verbleken onze academische budgetten nogal bij die van Harvard. Op basis van cijfers van 2009 en 2010 kunnen we vaststellen dat onze tien rijkste universiteiten samen goed zijn voor slechts een vijfde van Harvards financiële omvang, namelijk een krappe vijf miljard euro.

Dat is vooral grappig in de context van het aantal studenten. Het totale aantal WO-studenten in Nederland (toegegeven, studerend aan meer dan de genoemde tien universiteiten), tikte in mei 2011 de 241.686 aan. Harvard had het jaar daarvoor slechts 21.225 studenten. Tien keer minder studenten en vijf keer meer middelen. Dat moeten wij ook willen. En dan nu soggen en Schultenbräu!