Het 925-zakenkabinet - minister van Financiën [Week 39]

Het land moet geregeerd door een zakelijke elite, maar als minister van Financiën koos u voor een politicus: Jan Kees de Jager.

Selfmade miljonair
Schijn bedriegt: JK verdiende zijn eerste miljoen al vroeg. Na zijn studie richtte hij samen met een vriend een internetbedrijfje op. Vandaar stroomden de knaken de zolderkamer binnen. Blijkbaar had hij tijd over nadat hij begin jaren negentig drie studies tegelijk deed, onder andere aan kakuniversiteit Nijenrode.

Ondertussen leerde Jan Kees de fijne kneepjes van het boekhouden door op te treden als penningmeester bij de CDA-Jugend. Daar plukte hij als internetentrepreneur de vruchten van. Iets te enthousiast, zo oordeelde de commissie Lundqvist in 2007. Die tikte hem op de vingers voor wat schoonheidsfoutjes in het papierwerk. Het CDA had zijn rijzende ster inmiddels al tot staatssecretaris gebombardeerd. Saillant: Kamer-anciënniteit had hij niet. Wel zat hij in het partijbestuur.

#winning
Toen baas en minfin Wouter Bos in 2010 met de noorderzon vertrok, trad De Jager aan als minister. Binnen een week was u Bos (qui?) vergeten. Dit jaar was hij de gedroomde partijleider van het CDA, maar JKdeJ paste voor die eer. Hij wil geen vieze handen te maken. Met effect: hij mag als veruit de populairste kandidaat toetreden tot het 925 Zakenkabinet.

Stemmen voor ons zakenkabinet kan nog steeds en doet u hier.