68 duizend euro voor AK-47 van Damien Hirst – op een vredesveiling

De keizer heeft geen kleren aan, maar ach, het is voor het goede doel.

Beunhaas
Gisteren haalde een veiling onder het motto ‘Peace in our time one day’ bijna zeven dollarton op. Onbetwiste koning van de avond was Damien Hirst die alle anderen achter zich liet en $89.000 dollar kreeg afgehamerd voor een geschilderde AK-47. Hirst kennende, is het schilderwerk door iemand anders gedaan.

Er waren 24 lotnummers, allemaal verkocht, met werk van – doe gewoon alsof u de namen kent - de gebroeders Chapman (twee lotnummers, respectievelijk $35 en $45 K) en Antony Gormley die ook een AK-47 befröbelde voor en wel voor $50 K.

Record
Hirst en de anderen, die hun gemeenschappelijke deler veelal hebben in het mecenaat van advertentiemiljardair Charles Saatchi, slagen erin van kunst onvoorstelbare commercie te maken. Hirst is een miljoenenmerk; waarschijnlijk de rijkste kunstenaar ooit, met een geschat vermogen van 270 miljoen euro.

En, record-op-record, bij een tweedaagse veiling in 2008, getiteld Beautiful inside my head forever, haalde hij 140 miljoen euro op. Midden in de kredietcrisis, door 218 objecten te verkopen en het oude veilingrecord met een factor tien te verbeteren. Juist ja, nu op zoek naar een paar kuub formaldehyde.