Rijk worden met YouTube

Normaal moedigen wij ouders niet aan om iedere beweging van hun kroost vast te leggen. En al helemaal niet om het gefilmde met de wereld te delen. Maar er zit serieus geld in, zo blijkt.

Herinnert u zich de 'Charlie bit my finger' video? Wij denken haast van wel. Dit stukje huisvlijt met peuter Harry die door zijn jongere broertje Charliie in zijn vinger wordt gebeten is één van de meest bekeken virale video's ooit. En Charlie's ouders gaan binnenlopen. Beheermaatschappij van virale content Viral Spiral en distributie specialist Rightster gaan een originele reeks opnemen gebaseerd op de strapatsen van de twee jongens.

Kings of Youtube
Rightster heeft een strategische belang in Viral Spiral met als resultaat de geboorte van Viral Studio's. Deze nieuwe bedrijfstak gaat nieuwe digitale content co-produceren en financieren gebaseerd op de viral. Het resultaat wordt een meer professionele serie die Kings of YouTube gaat heten, waarin Harry en Charlie nieuwe virale video's gaan beoordelen. Het geld moet weer heel ouderwets worden verdiend. Met sponsors en adverteerders.

Howard Davies-Carr, de vader van de broertjes, zei in februari al een slordige 100.000 pond te hebben verdiend aan zijn zoons. En dan had hij het nog niet eens over de officiële itunes app, die in de eerste week al meer dan honderdduizend keer werd gedownload. Of de verkoop van t-shirts.

Online is de toekomst
Maar het grootste online video geld gaat uiteraard naar de grootste mediabedrijven. Men ziet in dat steeds minder mensen traditioneel thuisblijven voor een tv-programma. U wilt op afroep content kunnen bekijken, en dan het liefst originele content. Daarom breidt YouTube uit met originele channels in Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Amerika. En gaat ook de BBC meer doen online. En wellicht pikken u, de kinders en uw flipcamera wel een graantje mee.