FedEx toont TNT Express alle hoeken van de kamer

TNT mag zich alvast voorbereiden op een afgang van jewelste.

Comateuze toestand
De oude postmarkt is dood. De nieuwe postmarkt ligt sinds deze week aan de beademing. De grote spelers hebben moeite hun beleggers tevreden te stellen en grijpen daarom naar de verdovende middelen. Het kind van de rekening? U. Of nou ja, de TNT-belegger. Want schrijf die €9,50 per aandeel maar u op uw buik. Gaat niet gebeuren. Inmiddels wordt er druk gespeculeerd over een vervangend bod. Wat dat met het aandeel TNT doet mag u raden. UPS zit intussen al een week met de vingers in de oren in de kelder, gezien het uitblijven van een reactie op de corporate website. Ook bij TNT weten ze even niet meer zo goed hoe het content management systeem voor de website werkt.

Moderne slavernij
Dan FedEx. Ook met de Amerikaanse pakjesboten gaat het niet al te best. In september kwamen de sombere verwachtingen. Gisteren konden ze echter bekend maken de winstverwachting op te schroeven naar 1,7 miljard dollar. Het aandeel pakte deze week een plus van acht procent. Het officiële verhaal: ze zetten de reserves in om milieuvriendelijke vervoermiddelen aan te schaffen en dividend uit te keren. Dan besparen ze geld op brandstof en houden ze de belegger tevreden. Het echte verhaal: van de geschrapte harde uitgaven wordt meer dan de helft opgebracht door er mensen uit te gooien. Maar een kniesoor die daarom maalt, want de Amerikanen.

Te braaf
Wij Nederlanders zouden zoiets nooit durven doen omdat we daar te netjes voor zijn. Wij gaan nu zitten wachten totdat UPS zijn bod intrekt en zijn blij toe als er - surprise, surprise - een nieuw doch veel lager bod komt. Zo lopen bij TNT de kosten op en het aandeel omlaag, om uiteindelijk op alle fronten het onderspit te delven ten opzichte van FedEx. In de boardroom lachen ze zich scheel. Misschien is het een idee om Mitt Romney opdracht te geven TNT uit het slop te trekken. Hij is toch met pensioen.