Trouwe alumni smeken Cambridge geld aan te nemen

Een luttele 803 jaar na oprichting, besloot de universiteit van Cambridge obligaties te verkopen. De vraag was astronomisch.

Stortvloed
De alma mater van Isaac Newton, Stephen Hawking, Charles Darwin en natuurlijk Sacha Baron Cohen had voor €435 miljoen aan obligaties in de aanbieding. Alumni en andere investeerders kwamen aanzetten met maar liefst anderhalf miljard pond (€1,87 miljard) voor de AAA-instelling. Door de enorme vraag betaalt de Universiteit van Cambridge nauwelijks meer rente dan de Britse schatkist op staatspapier. Tamelijk ongekend.

Trouw
Een afgewezen investeerder constateerde verongelijkt dat alumni voorrang hadden gekregen bij intekening. Kan best, maar wat een luxe dat Cambridge zich in zulke trouwe alumni kan verheugen. Natuurlijk, investeerders verwachten in de universiteit een veilige investeringshaven te hebben gevonden, maar ook de binding met de voedmoeder speelt mee.

Faal
Bon, maar hoe doen wij dat in Nederland? Wel, de enige universiteit die ooit een obligatieveiling aankondigde, was die van Leiden. Helaas viel de intekening zodanig tegen, dat de obligatie-emissie werd afgeblazen. De Universiteit Leiden kreeg niet eens vijftien miljoen bij elkaar. Moraal van het verhaal: om de toekomst financieël zeker te stellen, moeten universiteiten vandaag de band met hun studenten en alumni versterken.