De sjef van Fiat is Zuid-Korea helemaal zat en bij Siemens moet alles anders [Terwijl u sliep]

[Markt]

Basta – Sergio Marchionne, sjef bij Fiat, is boos over het gemak waarmee Zuid-Koreaanse merken ‘onze’ markt op komen. Marchionne sprak gisteren als president van de ACEA, een organisatie van Europese autofabrikanten, en zei jaarlijks 3 miljoen auto’s mis te lopen, en dat in een industrie die zonder concurrentie al kampt met overcapaciteit. Marchionne waarschuwde ook voor een Amerikaans scenario, daar stortten twee van de drie autogiganten in omdat ze zelfs op overheidssteun niet konden overleven. Het is ook wat, die vrije markt. Business Recorder


[Anders]

Siemens plant reorganisatie – Siemens gaat de boel helemaal anders aanpakken; kosten moeten omlaag, diensten en producten moeten eenvoudiger en er moeten allerlei bedrijfsonderdelen verkocht worden. CEO Peter Löscher kondigde dit gisteren aan na kritiek op de huidige prestaties van Siemens. Het bedrijf verliest het van concurrenten als General Electric en Schneider Electric. The Wall Street Journal

150 ontslagen bij Philips Healthcare – Bij Philips Healthcare in Nederland raken 140 mensen hun baan kwijt op de productielocatie, en verdwijnen er 10 commerciële functies. In september kondigde Philips de ontslagronde al aan, wereldwijd gaan er 2200 banen verdwijnen bij de afdelingen van Lighting en Healthcare. Sinds 2009 zijn er bijna 13.000 arbeidsplaatsen verdwenen bij Philips. NU.nl


['Jurp']

Griekse werkloosheid bereikt recordhoogte – De Griekse statistische organisatie maakte gisteren bekend dat de werkloosheid in juli een recordhoogte van 25.1% heeft bereikt, en zelfs 54.2% onder jongeren. 1.26 miljoen Grieken waren in juli werkloos, per dag verdwenen er 1000 (!!) banen. Oef. BBC  

Toch uitstel strengere bankregels – In het Basel III-akkoord heeft de EU strengere kapitaalregels voor banken vastgelegd, men overweegt nu om deze regels een jaar later in te laten gaan. Reden; de kosten zijn voor sommige banken te hoog. In het oorspronkelijke plan moeten banken van lidstaten in 2013 beginnen met de invoering van Basel III, in 2019 moet het zijn voltooid. Bloomberg


[Big Corps]

Amazon maakt géén winst op e-readers – Amazon maakte gisteren bekend dat het bedrijf inderdaad géén winst maakt op de Kindle Fire HD en de Paperwhite. De CEO Jeff Bezos: ‘We sell the hardware at our costs, so it is break-even on the hardware’. Winst maakt men op de boeken, en dat is natuurlijk best een duidelijk contrast met, laten we eens een merk noemen, Apple. BBC

Coca-Cola verlaat Griekenland – Coca Cola Hellenic Botteling Co, het grootste bedrijf op de Griekse aandelenbeurs, gaat haar hoofdkwartier naar Zwitserland verhuizen en haar beursnotering naar Londen. Coca-Cola Hellenic hoort nu bij een grote groep internationale bedrijven die wegtrekken uit Zuid-Europese landen vanwege financiële problemen. In landen als Griekenland is het nu een stuk lastiger om aan kapitaal te komen. The Huffington Post