Gouden tip: open een Zweeds restaurant

Niet de Franse, niet de Japanse, niet de Thaise en zelfs niet de Italiaanse keuken is de beste ter wereld. Nee, Zweden is het land waar u het lekkerst kunt eten.


Ondernemen
Afgelopen week won het team van Zweedse chef-koks namelijk de prestigieuze Culinary Olympics 2012. Dat deed bij ons direct een belletje rinkelen. In Nederland worden we doodgegooid met tapasrestaurants, authentieke Italiaanse eettentjes, sushirestaurants en afhaalchinezen. Maar Zweedse restaurants - en dan bedoelen we niet die in een bepaald woonwarenhuis - komen we hier niet tegen. Gat in de markt? Jazeker. Het enige wat u hoeft te doen is investeren. Wat u nodig heeft: een chef-kok met verstand van eten, een interieurdesigner met verstand van glasen een restaurantmanager met verstand van bediening. Kassa!

Inspiratie
Voor de nodige inspiratie hebben we hier de winnende gerechten. De chef-koks moesten het menu bereiden voor 150 personen. De kostprijs mocht maximaal € 3,50 per persoon zijn. Zo moeilijk is het dus niet.


Entree

Op de huid gebakken leng met Kalix Löjrom (vendacekuit), een terrine van bloemkool en broccoli, een mousseline van warme Zweedse rauwkost, komkommer (gezouten en doordrenkt met citroen) en een saus van oester en witte wijn 


Plat principal

Gegrild edelhert, een worstje van edelhert, krokante aardappeltjes met Svecia-kaas, duxelles (fijn gehakte paddenstoelen met kruiden), Zweedse seisoensgroenten, pompoenpuree en azijnsaus 


Dessert

Pudding van zure room met frambozensorbetijs en verse herfstframbozen, geserveerd met opgeklopte yoghurt, een amandelbiscuit (op smaak gebracht met frambozenlikeur) en een warm frambozentaartje met schuim van bruine boter