Het 925-zakenkabinet - minister van ELIAM [WEEK 41]

Innovatio
Het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw, Innovatie, Asfalt en Milieu (ELIAM) heeft alleen zijn naam al mee. We dachten eerst aan 'Samsom' in plaats van 'Milieu', maar dan kregen we een weinig flatteus VVD-acroniem. Hoe dan ook, dit is een belangrijk ministerie waarin Innovatie centraal staat. Een land kun je niet uit de crisis belasten, Nederland kan zich er wel een weg uit innoveren.

Nek-aan-nek
En die taak gunde u eigenlijk zowel aan Tex Gunning als aan Wim van der Leegte. Maar het was de Brabantse bussenbouwer die net iets meer vertrouwen genoot en er vandoor gaat met de ministerspost. Van der Leegte is de eerste echt rijke minister in ons zakenkabinet. Volgens het Bijtertje is de man goed voor €680 miljoen. En dat spreekt voor 'm.

Make man
Van der Leegte is zowel president-directeur als eigenaar van metaalconglomeraat VDL. Is het van metaal, dan maakt VDL het: van bussen tot wilskracht. Want een ijzeren wil heeft-ie. Hij moest en zou het Limburgse NedCar bemachtigen en slaagde daarin. Hij kon het niet aanzien dat zo'n grote Nederlandse fabriek naar de haaien ging. In december gaan de aandelen van Mitsubishi naar VDL. Van der Leegte gaat er voor BMW Mini's bouwen.

En dat is precies waar de kracht van deze minister ligt: hij bouwt en behoudt de maakindustrie in Nederland. Dit is geen man van de gebundelde hypotheken of fictief flitskapitaal. Van der Leegte bouwt echte dingen die echt geld opleveren. De enige manier waarop hij die industrie binnen onze grenzen heeft kunnen houden, is door innovatie. Hij gaat dus het goede voorbeeld geven.