Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Vierde Rijk

Vriendschap der volkeren enzo.

Met vlag en wimpel
De Europese Unie heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Kunnen wij ook niets aan doen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan degenen die 'het meeste of het beste werk hebben verricht voor broederschap tussen de naties (...)'

De rest van de criteria gaat over het opheffen van staande legers en organiseren van vredescongressen. Niet zo relevant dus. Wat wel relevant is: volgens het Nobelcomité bevordert de EU de broederschap der volkeren.

Alle menschen werden etc
Fraternity is a smoking gun, zullen we maar zeggen. Want kennelijk kun je verbondenheid afdwingen. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Want ook als je de premier een pistool op zijn slaap zet, wil dat niet zeggen dat zijn electoraat gedwee gaat zitten toekijken.

Neem Griekenland: daar zijn de warme gevoelens voor de EU - en Duitsland in het bijzonder - zo uit de hand gelopen, dat Merkel vergeleken wordt met prominente historische figuren. We noemen een Adolf Hitler.

De EU, en vooral de eurolanden, hebben elkaar in een wurggreep. Om dat nu aan te zien voor een uitdrukking van genegenheid is wel erg bloemetjesjurk.