De toekomst volgens Google

De gevreesde dystopie: een wereld volledig gecontroleerd door het omnipotente Google. Kan werkelijkheid worden, alleen een stuk minder zichtbaar dan u denkt.

Google is allang geen zoekmachine meer. En hoewel niet ieder project lukt waar de jongens en meisjes uit Mountain View mee komen, blijft het daar maar groeien. Het is dan ook geen irreële angst dat de macht van Google te groot wordt. Al die informatie die Google in bezit heeft, daar komen toch alleen maar brokken van? 

Informatie is macht
Voorzitter van de raad van commissarisen Eric Schmidt, overigens niet scheutig met zijn eigen informatie, ziet een andere toekomst. Op een Zeitgeist-conferentie met Googles grootste advertentie- en zakenpartners vertelde Schmidt over de enorme mogelijkheden in de uitwisseling van informatie.

Schmidt zei dat de minder ontwikkelde landen hiervan de grootste vruchten kunnen plukken. Op het gebied van onderwijs bijvoorbeeld. 'Stelt u zich voor met één apparaat van geen informatie naar alle informatie van de wereld te gaan. Van geen leerboeken naar alle leerboeken. Van geen taal naar alle talen.'

Allen tezamen
Die woorden hebben een groot EO-gehalte uiteraard, maar Google is echt continu bezig met kunstmatige intelligentie en universele vertaling projecten. Het ultieme doel van Google is dat technologie een dermate belangrijk deel van ons leven wordt, dat het niet eens meer opvalt dat we er gebruik van maken. Geen usb-poorten of plug-ins meer. Dat, zo vindt Schmidt, 'is de ultieme prestatie.' Utopie of dystopie. U mag het zeggen.