Word misdadiger en deel in rijkdom ter grootte van BBP Nederland

Volgens de VN vertegenwoordigt de internationale georganiseerde misdaad zo'n €670 miljard.

> Nederland
Het BBP van Nederland is een tikje kleiner, te weten €645 miljard. Er wordt dus jaarlijks minder in Nederland verdiend, dan de waarde van de georganiseerde misdaad. Eeuwige mijlpaal Apple is die 645 miljard slechts in dollars waard. Toch leuk om te weten.

Ernstig pathetisch
Dit alles is berekend door de crimefighters van de VN. Volgens directeur Yury Fedotov waren zijn mensen in staat om de geldelijke omvang van de internationale misdaad te berekenen, maar konden ze niet het gevolg, misère voor miljoenen mensen, kwantificeren. 't Is net belasting betalen.

Club Med
Als we denken aan georganiseerde misdaad, komt *vooroordeel-alert* Italië al snel in ons op. In geen ander land fungeert de betere boef zo sterk als een tweede - of zelfs eerste - overheid. En dan is het aardig even te kijken naar het aandeel dat de Italiaanse maffia heeft in de wereldwijde misdaadgelden.

Reuters meldde begin dit jaar nog dat de maffiawinsten over 2011 zeven procent van het Italiaanse BBP beliepen. Dat BBP was in 2011 goed voor 1442 miljard euro. Dus de Italiaanse maffia verdiende toen een vriendelijke honderd miljard euro. Gelet op een wereldtotaal van €645 miljard euro, is dat een prima prestatie. Wij nemen onze hoed af.