David Fincher doet weer een reclamefilmpje [LIJSTJE]

Films van David Fincher (Se7en, Fight Club, The Social Network) zijn altijd boeiend. Mogelijk dat Fincher zijn gevoel voor suspense te danken heeft aan het maken van reclamefilmpjes. In de beperking toont zich immers de meester.

De nieuwste 'reclame' van de hand van de gerenommeerde regisseur is die voor Sci-Fi videogame Halo 4. Overigens is hij betrokken in de hoedanigheid van producent, niet als regisseur. Maar Fincher, die ooit debuteerde met Alien 3, is bekend met het genre. Hieronder het resultaat, genaamd 'Scanned'. Een deskundige analyse van Forbes vindt u hier.

Zoals gezegd, ondanks al de waardering in Hollywood en Oscarnominaties verdient Fincher nog steeds zijn geld met commercials. Hieronder zijn beste werk.

Nike (1993)
Bureau: Wieden + Kennedy.

De keuze voor de soundtrack van dit nummer, John Lennons Instant Karma, was verrassend na de juridische strijd die Nike een aantal jaar daarvoor gevoerd had door het gebruik van Beatles-nummer Revolution. Lennons weduwe Yoko zou de zes cijfers tellende opbrengst van de Instant Karma reclame hebben gedoneerd aan het goede doel.

Coca-Cola (1993)
Bureau: McCann Erickson Japan
Deze spot werd gemaakt voor de Japanse markt. 'Bladeroller' doet misschien al wat gedateerd aan, maar het is wel de eerste reclame zijn die in de permanente expositie van het Museum of Modern Art is opgenomen.

Levi's (1996)
Bureau: Foote, Cone & Belding. 
Reclame gemaakt vlak na het succes van Se7en. Qua sfeer doet de reclame denken aan The Game, die de regisseur in 1997 zou maken.

Adidas (2002)
TBWA\Chiat\Day, San Francisco.
Een reclame voor basketbalschoenen zonder basketbal of basketbalspeler. Alleen Fincher kan dat.

Heineken (2005)
Wieden + Kennedy 
Voor deze reclame, die tijdens de Superbowl in première ging, wist Fincher Brad Pitt te porren. Pitt maakt zich in ieder geval een stuk minder belachelijk dan in die Chanel reclame.

Nike (2008)
Wieden +Kennedy
Nike en Fincher hebben veel samengewerkt, maar dit is waarschijnlijk het beste wat dit huwelijk heeft opgeleverd.