Zwitserse kitsch, weer eens wat anders dan kaas

Bij het aanschouwen van de Bird Repeater van Jaquet Droz houdt zelfs de meest gevoelloze droplul van een horlogeliefhebber het niet droog.

Duurt even...
De crème de la crème van het wereldje der horlogebouwers voert zijn ambacht uit bij het eeuwenoude Zwitserse horlogehuis Jaquet Droz. Eén nadeel: hier wordt met zoveel precisie geknutseld, dat er nauwelijks iets wordt geproduceerd. Maar als er dan eindelijk weer eens iets uit de fabriek komt rollen, dan is het... Ach oordeelt u zelf, wij zijn niet zo kritsch op dit heerlijke stukje kitsch van een half miljoen Zwitserse frank ( € 414.000).

...maar dan heb je ook wat
Laten we het zo zeggen: dit is niet een alledaags uurwerk. En dat heeft niets te maken met het goud, de diamanten, het krokodillenleer, de techniek en de krankzinnige precisie. Dat kennen we nu wel. Bij dit horloge, waar er in totaal zestien van zijn gemaakt, draait het om de stromende waterval en de vertederende vogeltjes die de hele dag druk in de weer zijn met hun kuikentjes. Noem het gekte of wansmaak, wij vinden dit cool.  

JAQUET DROZ - The Bird Repeater from Worldtempus.com on Vimeo.