Windows 8: Vleesch noch visch?

Nog drie nachtjes slapen en dan is het zover: de lancering van Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is helemaal gepimpt voor de tabletmarkt. Maar wie loopt er warm voor?

Mac OS en Linux hebben misschien de meest fanatieke zeloten, het overgrote deel van de wereld hoort nog steeds het Windows-deuntje als de pc of laptop wordt opgestart. De verschillende Windows varianten zijn de norm. Bill Gates mag daarnaast ook tevreden zijn over het aantal pc's ter wereld dat draait op een Windows systeem. Vooral in het bedrijfsleven heeft Microsoft een grote voorsprong. Maar hoe lang die voorsprong behouden blijft, is de vraag.

Nieuwe stimulans
Niet zo heel lang geleden zou vrijdag 26 oktober een big deal zijn geweest, de dag dat Windows met een nieuw besturingssysteem komt. Nu heeft u misschien zelfs de hippe reclames gemist. Windows 8 moet, dankzij een vrij rigoreuze aanpassing van de oude gebruikersinterface, voor een nieuwe stimulans gaan zorgen voor de pc markt. Maar of dat gaat lukken, wordt betwijfeld.

Het systeem speelt namelijk erg in op de tabletmarkt met touchscreen functionaliteiten. Een markt die vooral gedomineerd wordt door Apple en Samsung. Bovendien heeft een eerdere radicale verandering van Microsoft op het gebied van besturingssystemen, Windows Vista, niet goed uitgepakt. Dat kan ook met Windows 8 gaan gebeuren. The New York Times vroeg vijf  mensen om het nieuwe systeem uit te proberen, en zij waren niet meteen verkocht.

Bedrijfsleven dan maar?
Door de gebruikersinterface loopt ook de anders zo betrouwbare afzetmarkt, het bedrijfsleven, niet warm voor de Microsofts update. Microsoft haalt 40 procent van haar totale omzet van $250 miljard binnen uit meerjarige licentie-overeenkomsten met bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten. De overeenkomsten bieden doorgaans rechten op een update van haar software. Die instellingen reageren op zijn hoogst lauwwarm. Vrijwel geen enkele instelling denkt erover over te stappen en veel zijn niet van zins dat later alsnog te doen, zo blijkt uit onderzoek van Reuters.

Gelukkig voor Microsoft krijgt het ongeacht welke versie van Windows zakelijke klanten gebruiken, betaald. Daarom zal het hoofdoel van Bill & co zijn om bedrijven te laten migreren van het nog heersende Windows XP naar Windows 7. En dan maar hopen op een betere ontvangst van Windows 9. Release: ergens in 2014. Zet maar vast in uw agenda.