Pas op! Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn een tijdbom!

De gruwel van de ratingagency slaat wederom toe.

Stel...
Stel. U bent een bankier. En stel - puur hypothetisch hè - u wilt geld verdienen. Dan kan het maar zo zijn dat u enorme winsten maakt met het zogenaamde proprietary trading. Simpel gezegd handelt u dan met het eigen geld van de bank in plaats van het geld van uw klanten, en u boekt daarmee veel hogere winsten. 

Het nadeel van die hogere winsten is natuurlijk wel dat ze op een veel risicovollere manier verdiend zijn, en dat is gevaarlijk. Voor u, voor ons, maar vooral voor de bank. Met proprietary trading kan die bank namelijk eunorme bedragen verliezen. Hier een paar praktijkvoorbeelden.

Bankenchaos
Daarom werkt men nu aan de Volcker Rule. Deze regel maakt overdreven risico door structurele hervormingen bij een bank onmogelijk. Lastig verhaal, voor u belangrijk; algehele bankenchaos is het gevolg. Maar tot zover het oude nieuws. 

Safety first
Gisteren leek het Standard & Poor een geschikt plan om de Volcker Rule maar vast in praktijk te brengen. Van de regels staan niet meer dan een kladje online en een definitieve versie wordt pas in 2013 verwacht, maar hé. Veiligheid boven alles. 

En die voorlopige analyse is niet echt positief. Het inkomen van de acht grootste Amerikaanse banken samen ($70,5 miljard in 2012 tot dusver) gaat er $10 miljard op achteruit en Morgan Stanley en Goldman Sachs kunnen een heuse downgrade verwachten. 

Discussie: lik me rating
Dreigen met Morgan Stanley en Goldman Sachs afwaarderen! Op louter een aanname! Bakkers bakken toch ook geen brood zonder recept? De Volcker Rule is een goed idee, maar paniek en onzekerheid scheppen op niet veel meer dan een 'stel nou dat' toont de onbenulligheid van ratingagencies. Wat vindt u?