Marianne Lake wordt een van de machtigste vrouwen van Wall Street en CEO van Intel stopt onverwachts [Terwijl u sliep]

[Suits]

Jong, rijk, machtig en … vrouw - Marianne Lake gaat Douglas Braunstein in het eerste kwartaal van 2013 aflossen als CFO van JPMorgan, de grootste bank in de VS. Door deze aanstelling wordt Lake een van de machtigste vrouwen op Wall Street. Daarnaast is de dame met 43 jaar redelijk jong. Momenteel is Lake de financiële topvrouw bij de consumententak van JPMorgan. The Wall Street Journal

Niets aan de hand, gewoon doorlopen - Het ergste van de eurocrisis is voorbij, meent de Spaanse premier Mariano Rajoy. Ja, dat zei hij echt. Voetnoot: de komende jaren moet Spanje meer dan €100 miljard bezuinigen terwijl de werkloosheid rond een kwart ligt. The Daily Telegraph

Verrassing: CEO Intel stopt er mee - Paul Otellini stapt in mei op als CEO van Intel. De aankondiging van zijn vertrek kwam onverwachts. Men verwachtte dat de 62-jarige baas tot zijn pensioengerechtigde leeftijd van 65 zou aanblijven. De grootste fabrikant van halfgeleiders ter wereld heeft te maken met een terugnemende vraag van computerchips. Mondjesmaat wordt de omslag gemaakt naar chips voor populairdere smartphones. De nieuwe CEO zal vaart moeten maken in dat proces. Financial Times


[Banken]

Schaduwbankieren is hip - In het zogeheten schaduwbankieren is vorig jaar wereldwijd $67 biljoen omgegaan. Dat is een recordbedrag en staat in een rapport van het Financial Stability Board (FSB). Met schaduwbankieren wordt bedoeld: financiële transacties die buiten het bankenstelsel om worden gedaan.  De FSB pleit voor meer regelgeving voor deze manier van zakendoen. CNBC


[Beurs]

Minder bullish op grondstoffen - Hedgefondsen hebben het totale aantal long posities in de grondstoffenmarkt voor een zesde week op een rij afgebouwd. In totaal hebben de flexibele geldmanagers in de week, die eindigde op 13 november, 17% minder aan bullish opties en futures dan de week daarvoor. Beleggers gokken voor het eerst sinds augustus zelfs op een daling van koper vanwege de stagnerende wereldeconomie. Bloomberg  

Olieprijs stijgt - De olieprijs is gisteren met bijna 3% gestegen naar het hoogste punt sinds midden oktober door de angst dat het geweld in het olierijke Midden-Oosten escaleert. De Israëliërs en Palestijnen vuren nog steeds raketten op elkaar af. Ook komt de prijsstijging deels doordat beleggers  goede hoop hebben op een afwending van de fiscal cliff. U begrijpt: een welvarend Amerika slurpt meer olie. Fox Business