Onderzoek bewijst alweer: duurdere vermogensbeheerder zorgt niet voor meer winst

Jammer maar waar. Een groot deel van de opbrengsten van pensioenfondsen verdwijnt écht in het honorarium van pakken op Wall Street.

Het feit dat een hoger honorarium zorgt voor betere prestaties bij uw financiële wonderboy is een veelgebruikt argument in het verdedigen van excessieve beloningen. Middels een nieuw onderzoek heeft men eens uitgezocht wat eigenlijk het effect is van een duurdere fondsmanager op de groei van uw pensioen. Wat blijkt; het maakt niets uit. 

Money management
In het ondezoek zijn 10 Amerikaanse staten bekeken waarin gemiddeld de hoogste money-management fees werden betaald tussen 30 juni 2007 en 30 juni 2012, de opbrengsten werden vergeleken met 10 staten waarin de laagste fees betaald werden. In totaal zijn er 35 staten voor het onderzoek gebruikt. 

De 10 staten die de hoogste vergoedingen betaalden hadden over de periode van vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 1,34%. In de staten met de tien laagste vergoedingen werd in dezelfde periode 2,38% verdiend. Oeps. 

Jammer is dat het onderzoek concludeert met; hoe meer uw fondsmanager verdient, des te minder levert hij op. Volgens ons is één van de eerste lessen econnometrie en statstiek toch echt correlation does not equal causation. Hogere fees zijn gecorreleerd met lagere opbrengsten, maar het één wordt dan niet direct veroorzaakt door het ander. 

Arme Amerikanen
De gevolgen zijn verstrekkender dan u zou denken. Volgens de Wall Street Journal is er al een pensioenfonds dat haar vermogen verplaatst heeft van hedgefunds en private equity-ondernemingen naar een indexfonds. Want lagere kosten. Helaas voor de klanten zit daar dan wel weer een hoger risico aan vast. 

Stukje sentiment: we kunnen concluderen dat de hedgefundmarkt de oude dag van hardwerkende Amerikanen oplsokt. Eens te meer blijkt het zo te zijn dat ál die bankiers echt snoepen van andersmans zuurverdiende centen. Slim bekeken. Schande!

Verdieping
Voor wie meer wil weten raden we de documentaire The Retirement Gamble aan. Kijken!