Crisisveroorzaker Paulson zegt dat een tweede Lehman Brothers zo weer kan gebeuren

Hank Paulson was de minister van financiën in het desastreuze Bush-tijdperk en daarvoor CEO van Goldman Sachs.

Het is momenteel de week van 9/11 Lehman Brothers. Op 9 september 2008 begon namelijk de koersval van de Amerikaanse bank en vijf dagen daarna werd zijn faillissement aangevraagd. Dat bleek uiteindelijk het startsein van de kredietcrisis, die de burger nog steeds veel narigheid bezorgt. 

Lehman niet gered
Hank Paulson was van 2006 tot 2009 de schatkistbewaarder die weigerde om Lehman te redden. Volgens recent onderzoek van de Duitse Berenberg bank heeft de crisis een veel diepere impact gehad omdat een overheidsredding van de meer dan honderd jaar oude bank destijds uitbleef. 

Wel heeft Paulson andere noodlijdende financiële instellingen zoals AIG van staatssteun voorzien via TARP. Toch staat de voormalige topfunctionaris in het illustere rijtje van Time's 25 people to blame for the financial crisis.

Paulson waarschuwde een publiek van bankiers deze week dat een tweede Lehman Brothers zo weer kan gebeuren, meldt Businessweek.


 Paulson geeft daarvoor drie redenen:

1. De hypotheekgiganten Fannie en Freddy zijn nog steeds in handen van de overheid, die garant staat voor 90% van de leningen

2. Het schaduwbankenprobleem is nog niet opgelost

3. Er zijn te veel financiële toezichthouders - namelijk vijf - die een 'disfunctionele' concurrentie aangaan met elkaar. 


Lees voor meer toelichting het artikel van Businessweek. Twee weken geleden beweerde de goede man ook al dat slecht regeringsbeleid de oorzaak is van praktisch elke crisis. Banken als Goldman Sachs, de voormalige werkgever van Paulson, hebben daar natuurlijk niets mee te maken.