Volgens Mathijs Bouman laat dit filmpje zien waarom het voorspellen van de economie zo moeilijk is

Economen gaan er met hun modellen vanuit dat de mens rationeel handelt. En dat klopt natuurlijk niet. Vandaar dat deze beroepsgroep er vaak naast zit. 

In de praktijk gebeuren namelijk niet-voorspelbare dingen die niet in modellen te vatten zijn. Wint Nederland het WK? Boem, daar schieten de consumentenbestedingen omhoog. Blijkt Mark Rutte zijn universiteitsdiploma te hebben vervalst? Bam, daar zakt het ondernemersvertrouwen.

Mathijs Bouman gebruikt natuurkunde om  te illustreren dat de economie voorspellen een moeilijk vak is. In onderstaand filmpje simuleert een computer het naar beneden vallen van twee rekjes, iets dat uitloopt op een niet te voorspellen chaos. 

Wanneer economen overigens worden geconfronteerd met hun gebroken glazen bol reageren zij helaas weinig sportief.