Ontvlambare Occupy-agent krijgt schadevergoeding vanwege internetgrappen

John Pike werd een online legende nadat hij Occupy-demonstranten een lading pepperspray in het gezicht spoot.

Op een novemberdag in 2011 demonstreerden studenten van de Universiteit van Californië uit naam van de Occupy-beweging tegen het onrecht in de wereld. Daar werd geen geweld bij gebruikt. Wel heel veel pepperspray. Zonder dat er enige functionaliteit aan ten grondslag lag, spoot John Pike een flinke lading van het goedje in het gezicht van zittende demonstranten. 

Op internet gingen grappenmakers vervolgens aan de haal met de sproeiende agent, wiens gedaante op allerlei iconische foto's werd gemonteerd. 

Schadevergoeding
Hoe is het nu met deze veelbesproken politieagent? Afgelopen maand werd bekend dat de luitenant een schadevergoeding krijgt van $38.000 vanwege alle psychologische schade die hij opliep nadat hij op internet ontelbaar vaak werd gepersifleerd. Ook kreeg Pike acht maanden betaald verlof. 

De schadevergoeding van John Pike is $8.000 hoger dan de compensatie die de personen kregen die door hem werden besproeid. Iedere bestraalde demonstrant ontving $30.000 p.p. Overigens ook geen zuinige bezoldiging voor een dagje protest. 

Vice sprak met Bernie Goldsmith, een voormalige Wall Street-advocaat die het pepperspray-incident van dichtbij meemaakte. Zie hieronder nog een keer hoe feilloos de spuitcommandant te werk ging.