FBI waarschuwt Wall Street: hang niet de Gordon Gekko uit

De megaboete voor Steve Cohen is volgens de FBI een duidelijk signaal aan de rest van Wall Street die het in zijn hoofd haalt om te frauderen.

SAC Capital, het zeer succesvolle hedgefonds van Steve Cohen, heeft in een strafrechtelijke zaak schuld bekend aan handelen met voorkennis en betaalt een boete van $1,2 miljard.

Deze straf komt bovenop de eerdere boete van $615 miljoen in een civiele zaak. De totale boete van $1,8 miljard is de hoogste financiële sanctie die ooit voor dit vergrijp is uitgedeeld. Bovendien mag het kapitaalbedrijf geen geld van andere beleggers meer beheren.

De Amerikaanse autoriteiten hebben zelfvertrouwen gekregen. Preet Bharara, de openbare aanklager, zei na afloop dat geen individu of instantie 'should rest easy in the belief that it is too big to jail'. Kleine kanttekening: mister Cohen himself, de man die het meest profiteerde van de fraude, is niet veroordeeld. Veel nobody's in in zijn bedrijf overigens wel. 

Gordon Gekko
Ook de FBI laat zijn tanden zien en zegt in een pakkende one liner dat de veroordeling een waarschuwing is 'voor degenen op Wall street die Gordon Gekko verereren'. U hoort het goed. Hang niet de Gordon Gekko uit.

Sterker nog, de financiële schurk heeft zijn leven gebeterd en werkte vorig jaar nog mee in een spotje van de FBI. Gekko roept hierin aan handelaren op om melding te doen van fraudes. 

SAC Capital Partners, dat nu waarschijnlijk als een family office verder gaat en enkel de $9 miljard van zijn baas gaat beheren, had ook een verklaring. 'We nemen de verantwoordelijkheid voor een handjevol mensen die schuldig zijn bevonden en wiens acties SAC in diskrediet hebben gebracht. Het kleine deel van onrechtplegers is echter niet representatief voor de 3000 eerlijke mannen en vrouwen die hier de afgelopen 21 jaar hebben gewerkt.