Keldercam: u mag best weten wat ik verdien, uitgeef en betaal

Verzoekje van de nette dameskrant NRC Next: of onze presentator van dienst enig inzicht wil verschaffen in zijn inkosten en uitgaven? Een voyeuristisch verzoek dat wel aan J. Kelder besteed is, immers geharnast voorstander van stuitende openbaarheid over geld in het algemeen en zijn eigen centen in het bijzonder. 'Jajaja, zal wel, maar hoeveel verdient die kakker nou?'

Fijn te weten dat de vegetariërsverzekering van onze dierenvriend €113,20 kost, dat-ie maandelijks 114 euro wegkwebbelt via de vezels van Vodafone en een elektrische kinderwagen à 25k aanschafte (nog los van de stallingkosten à €922,55 ex btw voor de andere afgemeerde hardware van z'n bv).

Interessant. Maar waar dóet-ie dat allemaal van? Dat vroeg de nijvere Next-verslaggeefster 'm ook, waarop Kelder enigszins korzelig antwoordde dat het is onzinnig om een ondernemer naar zijn salaris te vragen. Wat je doet (omzet) en overhoudt (winst) is bekend, wellicht, maar hoeveel je daar voor jezelf vanaf schraapt... arbitrair. De fiscus denkt daar andes over. Die dwingt directeuren-grootaandeelhouders via de totalitaire afpersingsmethode van het zogeheten 'gebruikelijk loon' om zeventig procent van de ondernemingswinst als loon uit te keren. Dan kunnen ze daar aan werknemerskant lekker 52% van inpikken en aan werkgeverskant, los van wat lasten, nog eens 16% Crisisheffing. Dat toont het basale Haagse onbenul voor de werking van de vrije markt. Of en welk salaris er uitgekeerd wordt, kun je pas bepalen nà gedane zaken en verstuurde facturen. Vooraf heffen is bureaucratenlogica, maar of ik die twaalf x twintig mille echt verdiend heb weet je pas aan het einde van het jaar. Zo kan het gebeuren dat veel ondernemers wél maandelijks loonbelasting afdragen, maar niet toekomen aan het uitkeren van een salaris. Gewoon, omdat het er even niet is. Porbeer dat een belastinginspecteur maar eens uit te leggen. Onbegonnen werk: die ontvangt gewoon iedere maand z'n cheque met (karige) uitkering van de staat. 

Enfin, hoeveel het is? Veel. Misschien wel te veel. Want Kelder is de eerste om z'n beloning, ehm, ruimhartig te vinden. Zo lang het duurt. En laten we wel wezen: dat zal niet lang zijn. Wie openlijk in de Calvinistische courant praat over een brutosalaris van 28 mille, oogst kwetterende kritiek op Twitter. Nette mensen praten niet over geld, immers. Die persen anderen gewoon af via het 'vrije spel der maatschappelijke krachten'. Vrij? Laat vraag en aanbod dan ook transparant tot elkaar komen, om te beginnen door iets opener over geld te zijn. 

kelder nrc klein Klik voor een vergroting