Vijf geluksvogels die een smak geld verdienen aan de beursgang van Twitter

Meer dan 50 individuen en instituties hebben een direct aandeel in Twitter.

Het beursdebuut van Facebook creeërde vorig jaar in één klap 850 nieuwe miljonairs, aldus Bloomberg. Twitter zal zo'n grote stam aan nieuwe rijken niet afleveren. Het vogeltje heeft - gemeten naar de introductieprijs - een waarde van $14 miljard. Dat is significant lager dan $104 miljard die Facebook in zijn eerste beursseconde waard was. 

Desalniettemin zijn er bij Twitter aardig wat figuren die dankzij de Initial Public Offering (IPO) een riant fortuin vergaren. Zie hieronder enkele geluksvogels, zoals medegedeeld door Bloomberg.

- Mede-oprichter Evan Williams is de grootste individuele aandeelhouder met een belang van 10,4%. Bij de introductieprijs zal zijn aandeel $1,5 miljard waard zijn. 

- Rizvi Traverse Management is een van de eerst financiers van het platform. Het 16%-aandeel van dit bedrijf zal $2,21 miljard waard zijn in de eerste seconde.

- Ook Jack Dorsey stond aan de wieg van Twitter. Dorsey is al miljardair dankzij zijn investering in betalingsbedrijf Square. Met Twitter komt daar nog $610 miljoen bij. 

- Spark Capital verwierf in 2008 - twee jaar na de oprichting - een aandeeltje van 6% in het sociale media-bedrijf. Deze investering is vanaf het startsein $840 miljoen waard.

- In 2009 stopte Benchmark een bedrag van $35 miljoen in Twitter, en daarna in 2011 nog eens $9 miljoen. Dat belang is nu $820 miljoen waard. Prima rendement.

De hierboven genoemde vermogens zijn natuurlijk geen vast gegeven, maar een volatiele waarde. De beurskoers van Facebook halveerde bijvoorbeeld in de maanden na het debuut. Het ligt er dus aan of de investeerders direct hun aandeel verkopen of deze aanhouden - en armer of rijker worden.

[Update: voorlopig doet Twitter het met een stijging van 70% niet slecht]

Twitter maakt immers nog geen winst.