Rijden en social media: mannen kunnen niet multitasken

Goed nieuws: een vermakelijke racegame die u online onbeperkt met facebookvrienden kunt spelen. Omdat deze overheidssite door nog geen enkele overdreven strenge werkgever als NSFW is betiteld, wordt de game nergens geblokkeerd. De dag doorkomen was nog nooit zo vermakelijk. 

Er zit natuurlijk wel een wijze les in. De maker van de game, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, wil wijzen op de gevaren van facebooken, appen, twitteren en dies wat meer zei tijdens het rijden. Het liefst zien deze ambtenaren dat de smartphone tijdens het forenzen in de kofferbak wordt vervoerd.

De kern van de boodschap zit hem in de term 'social overload'. De meerderheid van de berichten die we versturen, zijn nu eenmaal niet van het allerhoogste belang. Maar elke keer dat u een pianospelende poes of bierdrinkende baby op uw smartphone checkt, bent u even afgeleid. Per seconde legt u ongeveer een derde snelheid in kilometers af. Dus als u zelfs op de Amsterdamse ring A10 even drie seconden niet oplet, heeft u al 80 meter afgelegd, als het ware met de ogen dicht. En dat brengt onaanvaardbare risico's met zich mee.

Met deze game kunt u anderen bombarderen, maar ook gebombardeerd worden met SoMe-berichten. Wie de meeste verstuurd heeft binnen het traject heeft de tegenstander het meest afgeleid, en is de winnaar. Verstuurde berichten komen bij de ander namelijk terug als hinderlijke obstakels op de weg.

Normaal gesproken zijn we niet zo weg van betutteling van de overheid. In dit geval kan het helpen om stompzinnige ongelukken te voorkomen, dus: bij deze.