Historisch hoofdkwartier van Washington Post is verkocht

Het journalistieke lab, waar de presidentiële dood van Richard Nixon ooit werd geconstrueerd, komt in handen van een projectontwikkelaar.

Graham Holdings, de voormalige eigenaar van The Washington Post, is overeengekomen om het hoofdkantoor van de wereldberoemde krant te verkopen aan Carr Properties voor een bedrag van $159 miljoen. Dat meldt het Amerikaanse dagblad op zijn website. 

Afgelopen zomer kocht Jeff Bezos, de oprichter en CEO van Amazon, voor $250 miljoen de Washington Post.

De krant huurt momenteel nog het pand waar het al sinds 1950 huisvest, maar is op zoek naar een nieuwe ruimte. De plannen om het gebouw van de hand te doen, bestonden al voordat Bezos de tent opkocht.

In het krantengebouw ontrafelde journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward in de jaren 70 het Watergate-schandaal, waardoor de toenmalige president Richard Nixon uiteindelijk moest aftreden. 

Te lelijk
Het comité voor historische gebouwen liet de mogelijkheid verstek gaan om het hoofdkantoor op L street, dat een paar straten bij het Witte Huis vandaan ligt, te nomineren als historisch herkenningspunt. De reden daarvoor is simpel gezegd de lelijkheid van het stuk vastgoed.


Grotere kaart weergeven

Mooier gezegd: de estethische waarde is nihil. Er heeft wel een grootsche historische gebeurtenis plaats gevonden daar op L Street (misschien wel de grootste gebeurtenis in de journalistieke geschiedenis), maar architectonisch is het gebouw niet de moeite waard om het te beschermen.

'It’s about what historically happened there, the news stories and events,' zei Rebecca Miller van het comité. 'From an architectural perspective, it leaves a little bit to be desired.'

Kapitalisme boven historie
En zo komt de plek in handen van een vastgoedgroep, die er een mixed use van gaat maken. Dat wil zeggen: appartementen en kantoren. Carr Properties is hard op weg op zijn huidige vastgoedportefeuille de komende jaren uit te breiden van $800 miljoen naar $1,5 miljard en wil uiteindelijk ook naar de beurs gaan.

De Verenigde Staten, met haar historie-arme geschiedenis, wist op die manier dé journalistieke gebeurtenis van de 20ste eeuw stap voor stap uit. De ontmoetingsplek van journalisten Bernstein en Woodward met zijn bron Deep Throat wordt namelijk ook al gesloopt in ruil voor appartementen.