Zuckerberg wil alles weten over uw kinderen

Alles. Maar hij maakt ze wel tot programmeur. Hebben we een deal of niet?

Mark Zuckerberg is een nieuw projectje begonnen. Code.org. Het is een knus non-profit ideetje waarbij Zuckerberg iets terug doen voor de wereld. Geven. Delen. Amen. Kijk maar:

Ja logisch toch, leuk ook. Als je kunt programmeren kun je in ieder geval nog iets. Zelfs als minderheid. Banen voor het oprapen én het is ook gewoon nuttig. 

Oeps
Of toch niet? Scholen krijgen de hulp van Code.org namelijk alleen in ruil voor commitment en heel veel data. In het contract zit een geniepig paragraafje: 

code org contract

Een Facebook-hater op internet zocht al uit wat u hier precies van kunt vinden en kwam met het volgende:

'[It] not only calls for collecting children's data for Code.org ("Code.org's ongoing studies review longitudinal student achievement data for the current year, the preceding four (4) to six (6) academic years, until the end of the student's academic history in the district"), but also locks teachers into a 2+ year commitment on behalf of Code.org. Among other requirements, the contract calls for "an Entity participating in the Code.org Program" to "offer courses, select teachers to receive professional development, and to market these courses to students and parents.'

Hmmmmm
Vinden wij een wat overdreven conclusie. Het contractueel vastleggen van onderwijsinstellingen is toch niet zo boeiend. Code.org investeert in scholen, dan is een beetje commitment terug vragen niet erg.

Maar het opslaan van data over leerlingen door een particuliere organisatie. Wat moet u daar van vinden? Facebook heeft al een smeuige voorgeschiedenis als het gaat om privacygevoelige data, daar horen schoolprestaties naar onze mening bij. Wordt vervolgd…