Ontmoet de eerste vrouwelijke CEO in de auto-industrie

Mary Barra wordt de eerste topvrouw van een internationaal automerk.

De Amerikaanse bolidebouwer General Motors (GM) gaat Mary Barra benoemen als CEO. Dat meldt persbureau Bloomberg. Momenteel zit de 65-jarige Dan Akerson op de lederen directeursstoel maar die kondigt vandaag aan dat hij in januari zijn biezen zal pakken. 

De koers van het op twee na grootste autobedrijf ter wereld wordt dus binnenkort bepaald door iemand die op hakken loopt. 

De 51-jarige Mary Barra geeft nu nog leiding over de afdeling product development van GM. Dertig jaar geleden begon zij als stagiair op de werkvloer van het oer-Amerikaanse bedrijf. Een logische plek voor een dame die is afgestudeerd als ingenieur.

Vrouwelijk gezelschap
Barra hoeft zich als vrouw aan de top niet eenzaam te voelen. In de hoogste rang van corporate America lopen ook seksegenoten Gini Rometty (IBM), Indra Nooyi (PepsiCo), Marissa Mayer (Yahoo), Meg Whitman (Hewlett-Packard) en Ursula Burns (Xerox) rond.

Volgens Bloomberg is Barra wel de eerste topvrouw in haar eigen sector, de mondiale auto-industrie.

Het wordt een lastige taak voor Barra om van General Motors opnieuw een succes te maken. In 2009 maakte het bedrijf een doorstart, dankzij overheidssteun. Onlangs heeft de Amerikaanse staat zijn belang in de autobouwer verkocht. Behalve de crisis, is de concurrentie vanuit Azië en Duitsland erg groot. 

Dit is Mary Barra: