Jordin van Zwol iets minder geweldig dan gedacht

Pijnlijk. Je wilt het graag geloven, maar dan blijkt het toch weer niet zo te zijn. Eerder schreven we over internetmiljonair Jordin van Zwol, die al voor zijn dertigste oprichter, CEO, investeerder, eigenaar of commissaris was bij een tiental bedrijven. Al met al gaat het om 'veel geld, miljoenen'. Dat blijkt toch een beetje tegen te vallen.

Ontmoet ondernemer Jordin van Zwol. Een Porsche voor de deur, maar nog altijd een van de 'the good guys' op het internet. Zijn centjes komen uit een vastgoedbedrijf (Ibiza Luxury Estate ltd.), een consultancybedrijf met kantoren in Groningen, Amsterdam en San Fransisco en het investeringsvehikel Gino BV. Als oprichter en investeerder in het Groningse Factlink legt van Zwol een laag over het internet. Dan is er ook nog een commissariaat bij Ahmon BV, een it-bedrijf in Alkmaar, en dat bij elkaar levert voldoende geld op om een bank vol pandavellen te kopen

Vergeet ook QuestFund niet: dat levert expertise en een netwerk in de financiële wereld. Alle wapenfeiten staan het LinkedIn-profiel. Dankzij alle internetondernemingen had van Zwol gratis bitcoins gekregen, zodat hij eerder dit jaar vier ton kon cashen. Alle winsten worden in een holding gestopt (Zwolar Group BV), die de overwaarde in vastgoed investeert. Wat er overblijft wordt gebruikt om in ProfitBird te investeren, een nieuwe onderneming in de reiswereld. Dit is de grootste concurrent van Travelbird, er is dan ook een rechtszaak gaande over de merknaam die de laatste zeker zal verliezen. Als Jordin een boek over financieren van MKB Nederland krijgt, dan is dat natuurlijk niet voor eigen gebruik: wellicht kan de boekhoudster er wel wat mee.

In de namiddag van 16 december 2013 kleppert de brievenbus van de 925-redactie en een gebochelde regenjas springt terug een auto in. Hij slaat te snel het hoekje op de regenachtige gracht om om ons een nummerbord te laten ontwaren. Op de mat liggen twee enveloppen met aangiften, gedaan bij de Groningse politie. Deze werpen een wat ander licht op de carrière van van Zwol. Afijn, een gedeeltelijk screenshot van een van de aangiftes vertelt het verhaal wel. Omwille van de privacy zijn (bedrijfs)namen door ons onherkenbaar gemaakt. Het betreft een van de bedrijven, waar van Zwol directeur of aandeelhouder van is of was (volgens hemzelf).

Nu hadden we dat wel een beetje kunnen vermoeden. Met elke rechtspersoon hierboven is wel iets mis. Zo heeft Ahmon BV een Kvk-nummer opgegeven dat niet bestaat. Er is geen reden om aan te nemen dat Factlink in bezit is van van Zwol, er staat namelijk een andere moeder-bv in het handelsregister. Van de andere rechtspersonen is er geen jaarrekening beschikbaar gesteld, er is geen enkel bewijs van de vermeende rijkdom. 

Nu zijn we allemaal wel eens te optimistisch over het eigen cv, maar van Zwol maakt het wel heel bont. Hij wist u ook nog eens iets wijs te maken over Bitcoins. Overigens heeft hij alle kans gekregen om te reageren, maar op geen van de (mobiele) nummers die bij de bedrijven horen wordt opgenomen. De meeste zijn afgesloten.