Waarom CEO's 200 keer meer verdienen dan gewone werklieden [VIDEO]

Derek van The Atlantic legt op een onbevooroordeelde manier uit hoe het komt dat de remuneratie van Amerikaanse bedrijfsdirecteuren zo riant is.

In 1965 verdiende een gemiddelde CEO bij een van Amerika's 500 grootste ondernemingen ongeveer 20 keer zoveel als zijn bedrijfsgenoten. Vandaag de dag is dat meer dan 200 keer. Hoe komt dat?

Technish gezien ligt het antwoord in een nieuwe manier van remuneratie. In toenemende mate worden bestuurders beloond met aandelen en opties. Dat is fijn voor deze mensen want de marktwaardes van bedrijven is sinds de jaren 60 enorm toegenomen. 

Klik om te vergroten

Zijn hoge piefen tegenwoordig ook 200 keer productiever dan de gemiddelde werknemer. Natuurlijk niet. Dat is fysiek onmogelijk. Maar misschien wel 200 keer belangrijker. Een bandenverwisselaar is zeer hard nodig maar kan makkelijk worden verplaatst wanneer hij ziek is. Wat is Tesla zonder Elon Musk? Apple zonder Tim Cook? Unilever zonder Paul Polman?