Ook Credit Suisse vraagt aan pupillen om eens zaterdagje vrij te nemen

De welpen in het wolvennest der Wall Street krijgen een minder Spartaans werkschema.

U heeft door films als Wolf of Wall Street, Gordon Gekko en Boiler Room waarschijnlijk wel een idee van hoe stagiaires in de jaren 80 op de investment banking-afdeling van een Wall Street-bedrijf werden behandeld. En als u niet van Hollywood houdt, heeft u vast en zeker F.I.A.S.C.O. of Liar's Poker gelezen. 

Even los van alle banaliteit (zie filmpje hieronder uit de Wolf of Wall Street), kwam het er op neer dat junior bankers moesten werken als robots en zich vooral niet al te mans moesten gedragen. Lunch is for wimps en wie in het weekend zijn grootmoeder wil bezoeken, zoekt maar een baantje bij de plantsoenendienst. 

Deze tijden zijn voorbij. Investment banks proberen zich steeds meer te conformeren aan een arbo-vriendelijke werkvloer voor jongelui. De Zwitserse bank Credit Suisse is het laatste wolvennest dat nieuwe, zachtere richtlijnen voor junior bankers gaat invoeren, schrijft Financial Times.

Silicon Valley
Daarmee volgen de Zwitsers het voorbeeld van Bank of America, Goldman Sachs en JPMorgan. Wall Street krijgt concurrentie van hipstergewest Silicon Valley, een plek die veel gewilder is onder millenials. Carriere maken moet wel een beetje leuk blijven. Als het even kan met zitzakken en ping pong-tafels als secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Een van de nieuwe maatregelen bij Credit Suisse is dat junior bankers geen conference calls meer op zaterdag hoeven bij te wonen. Ook moeten hun managers ervan op de hoogte worden gebracht wanneer de newbies op zondag nog tot na middennacht naar hun schermen zitten te turen. Onder voorbehoud, want bij echt belangrijke klussen moet er gewoon zeven dagen in de week gewerkt worden. 

Stagiair overleden
Wall Street werd afgelopen zomer ruw wakker geschud toen de 21-jarige Duitser Moritz Erhardt, een zomerstagiair in the City of London bij de investment banking-afdeling van Bank of America/Merril Lynch, thuis in de douche van zijn flat dood werd gevonden. Moritz kreeg een epileptische aanval maar dat hij drie dagen achter elkaar - zonder slapen - had gewerkt, zorgde niet bepaald voor een gezonde weerstand.