Visa: in 2020 zijn banken nutteloos en we betalen contactloos

Dacht 't niet.

De meeste BigCorps kun je er niet op betrappen maar Visa heeft vandaag zowaar iets van een visie bekend gemaakt. Een toekomstbeeld, zo u wilt: In 2020 zal de helft van alle Visa-betalingen worden geinitieerd met een mobiele telefoon en een vergelijkbaar percentage betalingen zal contactloos geschieden. 

Alle betaalpassen en pinautomaten moeten nog wel eventjes klaargestoomd worden en u moet zelf nog in de nieuwerwetse betaalmethoden gaan geloven maar het moment van acceptatie is volgens Visa 'enkele jaren' bij ons verwijderd. Kijk maar naar internetbankieren, dixit Visa. Dat ging ook heel rap. Maar hé, daar hoefde niet alle Nederlandse betaalautomaten voor aangepast worden. 

Contactloos betalen is het afgelopen jaar geïntroduceerd in Leiden. Sindsdien zou het gebruik verdrievoudigd zijn. Contactloos betalen? Filmpje:

Wij zijn nog kritisch. Het is allemaal super gaaf en hip natuurlijk om nog sneller te kunnen betalen, maar welk probleem lost contactloos betalen nou eigenlijk op? Best belangrijk:

  1. Het is minder veilig dan een pin-betaling (als uw pas gestolen wordt is er toch echt een probleem) en er zijn nog een heleboel kinderziektes. Zo is het volgens Britse onderzoekers mogelijk om binnen een straal van een halve meter betalingsverkeer op te kunnen vangen.
     
  2. Zelfde geld voor contactloos betalen middels uw smartphone. Zonder überhaupt een pas met een code te hebben of - ouderwets idee - een rekening op een bank te hebben staan toch betalen. Willen we dit? Als uw telefoon geen prik meer heeft is het einde nabij. Dan betaalt u helemaal nergens meer voor, of - logischer - u koopt helemaal niets meer.