Fraai planetarium: niet Zwitsers maar van Nederlandse makelij

Dit is een planetarium. Het kan om uw pols en u kunt er een beetje op zien hoe laat het is.

Wij weten nog niet of bij Van Cleef & Arpels horlogemakers of kunstenaars werken. Het Franse bedrijf onthulde op de Salon International de la Haute Horlogerie deux-mille quatorze (SSIH 2014) hun ‘Midnight Planétarium Poetic Compilation’ die men samen met de Nederlandse Christiaan van der Klaauw gemaakt heeft.

Het exclusieve klokje heeft op de wijzerplaat een miniatuur van ons zonnestelsel. De Aarde, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus gaan (real-time) rondjes om de zon. Uranus en Neptunus zijn inderdaad weggelaten. 

Erg bijzonder is dat sommige planeten in het gehele leven van de eigenaar van het horloge maar enkele rondes zullen maken. De aarde heeft uiteraard een jaar nodig om rond de zon te gaan, Saturnus 29 jaar, Jupiter 12 jaar, Mars 687 dagen, Venus 224 dagen en Mercurius 88 dagen.

De zon is van roze goud, de planeten van waardevolle stenen, de wijzerplaat aventurine. Mocht de wijzerplaat te druk voor u zijn; een vallende ster op de rand van de wijzerplaat geeft een 24-uurs schaal weer en een rode pijl de dag van de maand.

De specs: het horloge wordt in een beperkte oplage van 12 stuks gebouwd, de diameter is 38mm, er zijn 396 onderdelen. Het uurwerk moet $258.000 per stuk kosten.