Kapitaalkoning Carl Icahn eist weer iets. Ditmaal van eBay

De hedgefondsmanager wil graag ruzie maken met nog een bestuur van een beursgenoteerd miljardenbedrijf.

Afgelopen oktober richtte Carl Icahn een beweging op die opkomt voor de belangen van aandeelhouders. Deze groep activabezitters wordt namelijk al jaren slecht behandeld door het management van het bedrijfsleven en daar moet een einde aan komen.

Zelf geeft Icahn het goede voorbeeld door het constant op te nemen voor zichzelf en zijn kapitaalkrachtige soortgenoten. De nieuwste strijd voor rechtvaardigheid wordt aangewend op eBay. De hedgefondsmanager, die slechts een 0,8% belang in het bedrijf heeft, eist dat de onderneming zijn betaalservice PayPal verkoopt of van zich afscheidt.

King Icahn beveelt u
Na het voorstel van Icahn schoot de koers nabeurs met meer dan 10% omhoog, rapporteert BBC. Want hij mag dan misschien niet de grootste aandeelhouder in eBay zijn, machtig op Wall Street is hij wel. Icahn eist er daarom ook gelijk maar even bij dat er twee mensen van zijn fonds in het bestuur van eBay moeten komen. 

De raad van bestuur laat in een verklaring weten dat het management het niet eens met de eis van de miljardaire senior. eBay is namelijk een e-commercebedrijf en daar past een vloeiend betaalsysteem als Paypal strategisch gezien uitstekend bij. Bovendien steeg de omzet van Paypal, die goed is voor 40% van de totale opbrengsten, het afgelopen kwartaal met 19% naar een totaal van $1,84 miljard.

Carl Icahn is ook al in conclaaf met Tim Cook, de CEO van Apple. De fondsmanager, die alsmaar op zoek is naar meer aandeelhouderswaarde, eist dat het bedrijf uit Cupertino meer geld aan de belegger laat toekomen.

Zie hieronder het commentaar van Icahn omtrent eBay: