Waarom een open kantoor het beste is voor de productiviteit

Weg met die sociale segregatie op kantoor. Stel alle grenzen open en zie wat er gebeurt.

Krantenredacties, Silicon Valley-startups en andere creabea-bedrijven voeren hun werkzaamheden vaak uit in een zogeheten open office, waarbij de werklieden als een soort pluimvee in één grote ruimte gedumpt zijn. Zo'n kippenhok is niet alleen reuze gezellig maar ook goed voor de productiviteit.

James Caan, een ondernemer met een uitgebreide Wikipedia-pagina en vooral bekend van zijn rol als investeerder in de Britse Dragons' Den, bespreekt in een webartikel op LinkedIn de voordelen van een open kantoor.

Het gesproken woord
Ten eerste bespaart het tijd. Wanneer u de boekhoudafdeling bijvoorbeeld wil vertellen dat de bloedrode verliescijfers toch echt iets genuanceerder in het jaarverslag moeten worden genoteerd, kunt u dat in een hokjesloze werkomgeving linea recta naar de andere kant van de zaal schreeuwen. En andersom kan de boekhouder direct repliceren. 

Daarnaast kunnen emailwisselingen ('Ik bedoelde het helemaal niet gemeen, lul') makkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd. In de sociale conversatie die de open office u biedt, komt dit soort miscommunicatie minder voor. Ook kosten tekstuele uitwisselingen (ooit wel eens een Twitter-discussie gevoerd?) veel meer tijd en moeite dan een gesprek van mens-tot-mens. 

Samen zijn wij één
Maar er is nog meer communicatievoordeel: afdelingen zijn eerder geneigd om samen te werken en ideeën te delen wanneer zij zich in dezelfde ruimte bevinden. De ict'er schuift zo even aan tafel bij de vormgever en de financiële man poneert zijn hersenspinsel rechtstreeks bij de administratie. 

Bovendien durven de stagiairs en andere laaggeplaatste arbeiders in een open kantoor makkelijker hun leidinggevenden te benaderen dan wanneer zij eerst netjes op een deur van de bestuurskamer moeten kloppen.

Jawel, een open kantoor kan het verschil zijn tussen falen en succes. Caan: 'Just as importantly though, it has a positive effect on productivity, which can make all the difference between success and failure.'