Robeco eerste winnaar bonusplan Dijsselbloem. Zes ton of een e-reader?

Het Rotterdams Beleggings Consortium zegt au revoir.

Avant la lettre zou een graaiende consultant, ehm, Board Room Advisory Team, de heeren van Robeco in 2012 al geadviseerd hebben om ‘ns in Londen te gaan kijken. Want even serieus; hoe gezellie is Nederland met die matige salarissen? Oh ja, de markt in Engeland. Ook veel beter. Niet dat het slecht uit kwam trouwens, de eigenaar van de Robecotoren, Grundinvest, moet het HQ wegens een liquidatie toch al verkopen. Inpakken en wegwezen?

Bijkantoor
Nee. Niemand gaat verhuizen. Robeco wil een ‘bijkantoor’. Robeco wil naar eigen zeggen aan de overkant kijken of het gras daar groener is. Nieuwe klanten werven, uitbreiden, markten verkennen. Dat werk.

De Unie (vakbond van de toekomst, jawel) claimt nu dat de bonuscultuur in Nederland de oorzaak is van de verhuizing en dat bovenstaande boventallig is. Lief, idealisme. Duiding: ‘Den Haag’ gaat een veel strengere bonusregeling doorvoeren dan London. Daarnaast was de Japanse eigenaar van Robeco, Orix, vorig jaar tamelijk verontwaardigd door de rel die in Nederland ontstond toen 53 Robecomedewerkers €33 miljoen mochten verdelen als bonus. Boeie Nederlandse media over de zeik en enkele politieke partijen (u kent ze wel) waren er niet van gediend.

E-reader
Robeco stelt dat er niets naar Londen wordt overgeheveld maar iedereen die logisch nadenkt begrijpt dat als je een nieuw team van fondsmanagers start, dat je dat niet in Rotterdam doet. Iets met talent overzees en een minimale groep klanten in Nederland. Bijkomend; zes ton of een e-reader? Zes ton. Bij Robeco heeft men de e-reader in juli vorig jaar al afgewimpeld.