Handelaren communiceren vanaf heden met lasers

High-speed trading was nog lang niet high-speed genoeg.

Ondernemers willen de datacenters van de NYSE en Nasdaq in New Jersey aan elkaar verbinden met laserstralen. Ja, echt. Nu communiceren alleen Amerikaanse straaljagers nog met deze technologie maar straks maken handelaren hun deals ook in split-seconds over het systeem.

Juiste tijd, juiste plaats
High Frequency Traders handelen zo razendsnel dat de lag tussen de druk op de knop en de tijd die verstrekt tot de daadwerkelijke actie een big deal is. Zo'n big deal dat men kolossale kasten van servers zo dicht mogelijk bij de beurs plaatst, dat men nu communiceert via microwaves (geen magnetrons nee) en dat men voor $300 miljoen een kabel tussen Chicago en New York trekt. Indicatie: zonder kabel legt informatie in 13,3 miliseconden 1.300km af en met kabel scheelt het 100km en 3 miliseconden. Niet genoeg bewijs? Scan deze papert (PDF) maar eens door en bekijk deze video van een halve seconde handel:

Voor de snelle tellers: 1.200 deals. 

Anova Technologies gaat nu met apparaten op daken van gebouwen 50km tussen de twee datacenters overspannen met lasercommunicatie. Omdat de huidige epische stralingstechnologie (microwave en millimeter-wave, google het maar) al bijna met de snelheid van het licht over de stad raast is de tijdswinst marginaal maar volgens de pioniers hoog genoeg. 

Slecht plan
Of High-Speed Trading wel echt zo’n goed idee is weet men trouwens nog niet. Sommigen zeggen dat markten efficiënter worden omdat informatie sneller wordt verwerkt maar meer dan eens is gebleken dat markten volatieler worden omdat informatie op de verkeerde manier wordt verwerkt. Met grote gevolgen van dien. Hence, de Flash Crash van $460 miljoen met Knight Capital

laser traderHypermoderne laserknaller op een dak in NYC