Zwitserleven waardeloos als merk [FEIT]

Van €1,5 miljard naar… €0.

Interessant nieuws op RTLZ. Het merk Zwitserleven is door de eigenaar SNS Reaal afgeschreven tot niks. Nada. Nul ballen. In 2012 zelfs al. Allerhande figuren die weinig met verzekeren te maken hebben – we noemen een Chris Zegers – deden het leuk op TV maar leveren niks op. Goh.

Geschiedenisles
SNS Reaal kocht het merk Zwitserleven in 2007 voor €1,5 miljard samen met alle andere Nederlandse activiteiten van Swiss Life. Zwitsers hadden toen de naamsbekendheid met 85% vergroot door kekke reclamespotjes. Zelfs een topman van SNS vond het een ‘supermerk’. SNS was trots op de naam. Tot 2012 werd een boekwaarde van €126 miljoen aan het merk gegeven en volgens SNS gaf een onafhankelijk adviesbureau zelfs nog meer waarde aan Zwitserleven. €126 miljoen was zelfs een ‘voorzichtige schatting’. Jaja. Screenshot:

screenshot

Overgewaardeerd
Jammer; nu zorgt de naam voor een dip van €95 miljoen. Deze netto last staat uitgelegd in de toelichting in de jaarcijfers over 2013 van SNS Reaal. Excuses volgden als moeilijke omstandigheden in de pensioenmarkt, het merk zou nog hoog zijn aangeschreven en die verdomd hoge levensverwachting ook, maar dit willen we u besparen. Zwitserleven draait verliezen en is niets. Meer. Waard.