Deal WhatsApp waardeloos per gebruiker. Let op overname Simple [DATA]

Simple is een soort van bank. Het nieuws: Simple verkocht haar huid nog duurder dan WhatsApp.

WhatsApp was voor $16 miljard de 45ste overname door Facebook. Lijstje hiero. Gisteren brak de pleuris uit omdat de prijs van WhatsApp veel te hoog zou zijn. Met een standaard spreadsheetje en corporate finance kom je inderdaad een stuk lager uit maar hé, we hebben het over Silicon Valley. Alles met een kloppend hart en een online profiel is geld waard. WhatsAppers ook? Meh. The morning after blijkt dat de deal tamelijk slecht was. Kijk even mee wat de gebruikers van andere platformen waard waren op het moment van overname:

Simple
Grappig is dat de Wall Street Journal in de bovenstaande grafiek één belangrijke overname van gisteren vergat. Die van Simple. Die ehm, verandert de zaken wat: 

De spaanse bank BBVA heeft gisteren de Amerikaanse financiële startup Simple voor $117 miljoen gekocht. Simple heeft zo'n 100.000 gebruikers verspreid over de Verenigde Staten, vijf keer zo veel als in 2012. Die $117 miljoen is zo'n 162 keer kleiner dan WhatsApps' valuation maar per gebruiker is die $1.170 een luttele 28 keer meer dan de $42 die een WhatsApper waard is. 

En nu?
Wat leren we hiervan? Nouja niet zo veel eigenlijk. Gebruikers en wat ze waard zijn veschilt per platform natuurlijk. De gebruikers van Simple hebben een echte bankrekening en brengen geld mee waar BBVA wat mee kan. Dat kun je van een WhatsAppaccount niet zeggen. Aan de andere kant brengt de per-gebruiker valuation wel een interessant perspectief. Blijkt die prijs van WhatsApp toch niet zo godallejezushoog. Benieuwd wat Simple is? Video: 

Ondanks deze berekening werd de overname bij WhatsApp goed gevierd trouwens. Logisch; volgens dezelfde berekening als bovenstaande zijn de werknemers van WhatsApp zo'n $346 miljoen waard en die van concurrent SnapChat 'maar' $103 miljoen. WhatsApp-bigshot Igor Solomennikov postte gisterenavond onderstaande foto op instagram: