Aandeel Tesla vliegt na nieuws batterijen

Die overname met Apple was lariekoek maar die batterijenfabriek gaat het doen. Over gehypte bedrijven gesproken. Hallo Tesla!

Sinds opperpostbode Peter Bakker een Tesla Roadster kocht is het bedrijf niet meer te stoppen. Er vlogen er een paar in brand maar dat mocht de pret niet drukken. Met de beursgang haalde men miljoenen binnen, Aswath Damodaran vindt het allemaal overdreven maar Deutsche Bank ziet nog ruimte voor wat (40% !!) rek. En nu gaan we pas echt los. 

Fabriek
Want er is namelijk een onbevestigd rumoertje (De naam is genoemd. In de wandelgangen gaat dit rond) dat Tesla een nieuwe fabriek gaat bouwen. Puur gefocust op batterijen. Batterijen zijn nu nog de zwakke plek van de modellen omdat als de tank accu leeg is u aangewezen bent op de benenwagen. Een eigen fabriek compleet gefocust op het produceren van batterijen moet betere technologie garanderen. Tesla's koers reageerde nogal positief op het nieuws:

tesla

Dat piekje rond 25 februari is een stijging van maarliefst 18%. Achtien procent dames en heren. Absurd! Voor een aandeel Tesla betaalt u nu zo'n $248 terwijl het (ook al opgeblazen) rond de $210 zweefde. 

Details
Het nieuws is ook best indrukwekkend. Tesla gaat de nieuwe fabriek bouwen samen met Panasonic. Batterijtechnologieën worden niet alleen voor Tesla gebruikt maar ook doorverkocht. Panasonic produceert nu de batterijen voor Tesla en gaat ongeveer $1 miljard mee-investeren in de nieuwe fabriek. 

Een analyst van Morgan Stanley kon het niet laten zich ook met de zaak te bemoeien. Adam Jonas claimt dat met deze fabriek Tesla twee core businesses krijgt: auto's en Li-ion batterijen maken. Jonas vindt dat een dermate goed idee dat er wat hem betreft nog wel 29% bij die huidige koers kan en stelt een prijs van $320 p / sh voor. Tesla is dan $30,5 miljard waard. Zucht.