Geen gezeik, iedereen rijk. Gaat het dan echt gebeuren?

De burger heeft zijn mond vol over de moderne versie van het 'geen gezeik, iedereen rijk'-principe, oftewel: het basisinkomen. Gaat het gratis geld er komen?

Vandaag valt een brief op de mat waarin staat dat u over drie weken, op woensdag 19 maart, mag gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Behalve de grote partijen, doen er ook weer de nodige, obscure partijen mee die iets specifieks op de agenda willen zetten. In Amsterdam vindt u onder meer seniorenpartij OMA, De Witte Stad en de Patriotten Partij.

Een veel besproken standpunt is die van de one issue-beweging Basis Inkomen Partij (BIP), die mee doet in een stuk of tien steden waaronder Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. BIP wil dat iedereen in Nederland een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgt, no matter what

Hoe betalen we het basisinkomen?
Historicus Rutger Bregman, die schrijft voor De Correspondent, kreeg van het achtergrondprogramma Tegenlicht een podium om zijn visie over de economie van de toekomst te delen. Hier kwam ook het basisinkomen aan bod, waar heer Bregman een voorstander is. 

Degenen die zeggen dat het basisinkomen-principe indirect al bestaat, hebben natuurlijk gelijk. Via sociale zekerheden hoeven burgers theoretisch gezien niet om te komen van de honger.

Steun uit onverwachte hoek
Dat kan echter veel efficiënter worden georganiseerd door middel van het basisinkomen, vindt zelfs Robin Fransman, ex-adjunct-directeur van de onlangs opgedoekte bankenlobbyclub Holland Financial Centre. 'Het basisinkomen, in combinatie met een vlaktaks is daarin een veelbelovende optie', aldus de drukke twitteraar. 

'Geen gezeik, iedereen rijk', riepen de twee Haagse vrije jongens F. Jacobse en Tedje van Es al in de jaren 80 met hun Tegenpartij. De typetjes werden gespeeld door acteurs Van Kooten en De Bie, die behalve iedereen rijk maken, overigens nog veel meer dingen eiste. Maar dat terzijde.