Waarom de papieren waarde van een Oscar-beeldje zo verdomd laag is

De organisatie van de Academy Awards heeft de potentiële handel in de trofees juridisch dicht gespijkerd.

Vannacht werden de jaarlijkse Oscars voor de 86ste keer uitgereikt. Uw favoriet, Wolf of Wall Street, greep overal naast. Geen filmprijzen dus voor Leonardo di Caprio. De grote winnaar was 12 Years a Slavedie de prijs voor de beste film kreeg. 

Maar wat is zo'n overwinningsbeeldje van de Academy Awards eigenlijk waard? De productiekosten van het ding, dat bedekt is met een laagje goud, zijn in totaal $400 per stuk, meldde CBS News in 2011. Dat komt in 2014, door gedaalde goudprijs, dus uit op iets minder dan $400.

Juridische kooi
Op papier is een Oscar zelfs nog minder waard. De prijswinnaars moeten van de organisatie namelijk in een contract beloven dat zij het beeldje niet doorverkopen. Willen zij er toch per se vanaf, dan dienen zij het gouden exemplaar aan de Academy Awards aan te bieden tegen een prijs van $1. Zonder contract, geen prijsontvangst. Dat is te lezen op de website van organisatie

Theoretisch gezien gaat een Oscar-winnaar dus nooit meer dan $1 krijgen voor de verkoop van het beeldje. Toch zijn er zo'n 150 van de in totaal 2700 beeldjes stiekem aan derden verkocht. De helft daarvan is voor 1950 uitgereikt, toen het contract er nog niet was. Michael Jackson kocht ooit de Best Picture Award uit 1939 van de film Gone With The Wind voor (omgerekend naar inflatie) meer dan $2 miljoen. 

Secundaire waarde
Ondanks de materiële kosten van minder dan $400 en de papieren waarde van $1, is Oscar toch financieel interessant. Niet zozeer vanwege het beeldje zelf, maar de erkenning die het geeft. Een acteur krijgt bijvoorbeeld gemiddeld 20% meer salaris bij de volgende film als hij een Oscar wint. Ook genereert een Oscar-nominatie voor de film meer omzet uit bioscoopbezoek en dvd-verkoop. 

Om het compleet te maken is de emotionele waarde natuurlijk ook een groot goed. Steve McQuen van de film 12 Years a Slave is bijvoorbeeld dit jaar de allereerste donkere regisseur die een Oscar wint. Dat moet een goed gevoel geven, zeker omdat zijn film gaat over de zwarte slavernij van vroeger. 

Oscar-winnaars
Film 12 Years a Slave
Acteur Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club
Actrice Cate Blanchett - Blue Jasmine
Regisseur Gravity
Mannelijke bijrol Jared Leto - Dallas Buyers Club
Vrouwelijke bijrol Lupita Nyong'o - 12 years a slave
Animatiefilm Frozen
Niet-Engelstalige film La grande bellezza
Documentaire 20 Feet from Stardom
Originele script Her - Spike Jonze
Aangepaste script 12 Years a Slave - John Ridley
Art Direction The Great Gatsby
Kostuumontwerp The Great Gatsby
Make-up en haar Dallas Buyers Club
Cinematografie Gravity
Filmmontage Gravity
Visuele effecten Gravity
Geluid Gravity
Geluidsmontage Gravity
Originele muziek Gravity
Originele nummer Frozen - Let it go
Korte animatiefilm Mr Hublot
Korte speelfilm Helium
Korte documentaire The lady in number 6