Zet u schrap voor een nieuwe generatie Berlusconi's

Frau Merkel, monsieur Hollande en sir Cameron. Denk maar niet dat jullie van de Berlusconi's af zijn.

Berlusconi is nog lang niet klaar met Italië. En Italië is nog lang niet klaar met Berlusconi. Comeback is namelijk de tweede naam van Il Silvio. Nadat hij in 1995 een jaartje premier was, keerde hij in 2001 terug om het nog eens vijf jaar te proberen. Ook twee jaar daarna van 2008 tot 2011 zat hij nog eens op het pluche. Driemaal flikte hij het dus. 

Een nieuwe terugkeer wordt wel steeds moeilijker. Want hoewel Berlusca een onvermoeibaar man is, doet een leeftijd van 77 jaar toch iets met de vitaliteit. Vroeger zei hij overigens dat hij onsterfelijk was, maar daar kwam de Italiaan een paar jaar geleden (zie filmpje) op terug: Silvio wordt 120.

Behalve senioriteit, is er nog een juridisch obstakel. De miljardair mag - na een rechtszaak - de komende twee jaar geen publieke functie bekleden. Niet getreurd: er is nog hoop voor alle fans in Italië en de rest van de wereld. Want wie is er nou beter in staat om het vaandel van een man te dragen dan zijn bloedeigen kinderen?

Mussolini
In Rome bewees eerder al Alessandra Mussolini prima in staat te zijn om - hetzij in een veel mildere vorm - het gedachtengoed van haar overgrootvader, Benito, te laten herleven. Van 2004 tot 2008 had zij haar eigen politieke nationaalconservatieve partij en later zat zij in het lagerhuis voor de partij van Berlusconi. Ook heeft het voormalig model in Brussel rondgelopen.

Alessandra Mussolini

Dan nu de vraag: wie lopen er warm om het geheime politieke recept van Il Silvio over te nemen? Ten eerste is daar Marina Berlusconi. De vriendin van haar vader, Francesca Pascale, zei vorige week tegen de Italiaanse krant La Repubblica. 'It's obvious that without him the centre-right is stumbling. That's why I hope his daughter Marina takes up the challenge.'

Niet de dochter, maar de vriendin van Silvio: Francesca Pascale

De 47-jarige Marina is de oudste dochter en leidt als directeur Fininvest, de financiële holding van het Berlusconi-imperium. Zij kan dus wel wat, maar heeft tot nu toe openlijk nooit uitgesproken iets te voelen voor een politieke carrière. De geruchten zijn er wel.

Dochter Marina Berlusconi

Verder staan nog twee kinderen - de 44-jarige zoon Pier Silvio en de 29-jarige dochter Barbara - aan de zijlijn. Pier Silvio is een afgetrainde sportieveling die verschillende functies vervult binnen Mediaset, het grote mediabedrijf van de familie. Daarnaast zit Barbara in het bestuur van de voetbalclub A.C. Milaan en in de top van Fininvest. Allebei dus prima in staat om Forza Italia nieuw leven in te blazen. 

Jongste dochter Barbara Berlusconi

Wij kunnen niet wachten. Die G8-top, of nou ja G7-top, is toch wel verdomde saai. Met een brave Obama die met zijn hoofd strak in de plooi van alles looft, bedankt en eert. Nee, dit waren pas tijden, niet?