SBM Offshore verbergt steekpenningen met kleiner schandaal

SBM Offshore bekent: omkoping te Afrika. In Brazilië schuilt louter hier en daar een ‘red flag’. Conclusie? De kleine misdaad wordt opgebiecht maar van het grote probleem mag u niets weten.

Het obscene zaakje is als volgt. SBM Offshore heeft tussen 2007 en 2011 zo’n $200 miljoen uitgegeven aan commissies, vooral in Equatoriaal Guinea ($18,8 miljoen), Angola ($22,7 miljoen) en Brazilië ($139,1 miljoen). Brazilië is de belangrijkste regio van SBM omdat hier nog grote orders nodig zijn en afspraken met Petrobras gemaakt moeten worden. Slecht nieuws uit Brazilië kan zomaar funest zijn voor investeringen. Petrobras stuurde iemand om in de boeken te kijken, uit een intern onderzoek blijkt nu dus alleen dat in Afrika bewijs is gevonden voor omkoping. En Brazilië? Ach, Brazilië...

Brazilië

Gaat er nu dan een extra onderzoeksteam richting Copacabana voor die Red Flags? Neen. SBM wil dit stil houden en onder andere Petrobras heeft dus geen bewijzen gevonden voor omkopingen (goh). SBM lijkt er gewoon mee weg te komen. Er zit echter een adder onder het gras: in Brazilië wordt dit schandaal ingezet als leverage in de verkiezingen. Het Braziliaanse journaille is op de hoogte van enkele Petrobras-medewerkers die steekpenningen aangenomen hebben uit Schiedam. Voor SBM een Red Flag, voor Brazilië een rel.

Angola

Dan Angola: dat is een buitengewoon vileine situatie. In Angola is een dictatuur met de familie Obiang op de troon. Jammer is dat iedereen zaken doet met de Obiang’s, vraag maar aan Mariah Carey. Het interne onderzoek van SBM stelt nu dat maarliefst $18,8 miljoen in de familie is gepompt.

Smeerpenningencommissie hotline

Dit gedoe gaat gevolgen hebben voor SBM. ING verwacht dat er een schikkingsbedrag tussen de $200 miljoen en $400 miljoen komt en daarnaast komt er een hotline naar de smeerpenningencommissie (SBM Offshore Integrity Line, jawel), er komt een anticorruptieclausule in contracten en SBM heeft geleerd van haar fouten. Echt. En nu niet meer zeuren.