Superhippie Neil Young als dollarmagneet

Hij, Neil Young, rockt al 68 jaar rond in een vrije wereld, maar maakt zich de laatste jaren grote zorgen. Het muzikaal welzijn van de burger wordt namelijk ernstig bedreigd door de vervloekte mp3-speler, een apparaat dat bestanden dusdanig verkleint dat er gigantisch veel kwaliteit verloren gaat.

De mp3 is niet alleen een schennis voor het menselijk gehoor, vindt Neil Young, maar vooral ook een ontering voor muziekmeesters als Sinatra, The Stones en Jay-Z -  die hun werken niet voor niets op hoog niveau hebben gefabriceerd. 

Pono
Young denkt in oplossingen, niet in problemen. Daarom presenteert de vader aller hippies u Pono, een compacte geluidsdrager met een resolutie die drie tot dertig maal hoger ligt als de gebruikelijke mp3-spelers. Ook levert Pono een speciaal kanaal waar de platen kunnen worden gedownload. Albums variëren van $15 tot $25 en de muziekspeler krijgt een instapprijs van $300.Bijzonder is hoe Neil Young het concept financiert: via Kickstarter. De sandaaldragende rockster heeft op deze crowdfunding-website inmiddels 5,2 miljoen klinkende dollars opgehaald, terwijl zijn doel op $800.000 staat. U kunt nog storten: het fondsproject loopt 14 dagen. 

De donaties van de goegemeente zijn niet schamel. De populairste categorie is een gift van $300. Dat heeft een reden. Hoe hoger de donatie, hoe leuker de wederdienst. De $300-plussers krijgen bijvoorbeeld alvast een Pono cadeau. Daarnaast mogen Audiofielen die meer dan $5000 doneren onder meer aanschuiven bij een VIP-diner met Neil Young himself. 

Details, details
Er zit een kleine kanttekening bij het verhaal. Het menselijk oor heeft namelijk zo zijn beperkingen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het verschil tussen HD-kwaliteit (huidige cd's) en nog beter (Pono) niet eens kunnen horen. Bovendien is het vooral de output, dat wil zeggen de oordopjes of boxen, die het verschil maakt. Een Pono, aangesloten op oordopjes die u gratis in het vliegtuig krijgt, klinkt natuurlijk nog steeds ruk. 

Maar daar gaat het niet om. De $5,2 miljoen van Pono laat zien dat bekende smoeltjes, zoals Neil Young, in staat zijn grote sommen geld op te halen voor nieuwe uitvindingen, mits zij daarbij een goed verhaal aan de bühne vertellen. En dat is hoopvol voor ondernemers en uitvinders, want banken en venture capitalists staan niet altijd open voor innovatieve ideeën. 

Burgerlijke financiering
Of zoals Young het aan zijn donateurs uitlegt: 'After banging my head against the walls of venture capitalism for almost three years, dealing with business experts who didn’t understand what we were trying to accomplish; rescue the art of recorded sound and make great music available into the future, I found you people. You are the ones who understand what this is. You have proven it with your amazing support.'