Ook Zuckerberg speechte ooit voor lege zalen

Een frappant filmpje uit 2005 is opgedoken. U ziet hier Mark Zuckerberg, heerser aller privégegevens, die speecht voor een lege zaal op nota bene Harvard. Een gekscherende ‘nee jij trekt volle zalen’ lijkt hier wel van toepassing.

Prioriteiten
The Zuck hield een verhaal bij een Computers Science 50 (CS50) ‘topic session’ over toepassingen van programmeerkennis in het echte leven. Je zou er namelijk best wel eens leuke dingen mee kunnen doen, zoals een profielensite oprichten. Klinkt in eerste instantie niet heel amusant, en blijkbaar had de Amerikaanse jeugd die avond wat beters te doen. Recensie & video: Facebook was op het moment van deze lecture (december 2005) misschien obscuur voor de massa, maar zeker geen kleine jongen meer. Uit data van Facebook blijkt dat het platform op het moment van speechen al ongeveer vijf miljoen gebruikers had. 


Zoekresultaten
Google Trends verklapt hoe vaak de webbezoeker in die tijd zocht op de term 'Facebook', en daaruit blijkt dat het smoelenboek bij het brede publiek inderdaad nog niet echt de interesse had. 

Werelddominatie?
Dat komt door het volgende: Facebook kon toentertijd alleen gebruikt worden met een emailadres van een universiteit. Exculsiviteit voor de academici onder ons. Daar vervoer je inderdaad geen privacygegevens van een miljard mensen mee. Gelukkig zijn de grenzen daarna wel open gegooid voor het gewone volk.

Onderstaande kaart toont dat Facebook in december 2005 al in iedere Amerikaanse staat aanwezig was. Maar er was weinig activiteit op deze accounts. Mooi om te zien hoe de vijf miljoen slapende gebruikers geen idee hadden en liever een filmpje thuis op de bank keken dan naar Time's Person of the Year 2010 te luisteren. 

Gebruikers Facebook december 2005
Gebruikers Facebook december 2005