DSM stapt in Vitamine C-sprookje?

Een gezonde ondernemerszin juichen wij uiteraard toe en dat daar enig risico aan te pas komt is onvermijdelijk. Maar waar is 's lands chemie-trots DSM nu toch mee bezig? We zetten de bedreigingen en kansen naast elkaar.

Exclusieve overname gesprekken
De gesprekken hoeven niet per se tot een overname te leiden
DSM kondigt aan dat zij 'exclusieve' overname gesprekken voeren met Aland Nutraceutical, een Chinese producent van vitamine-C. Ze benadrukken dat "de gesprekken niet per se tot een transactie hoeven te leiden" maar geven toch ruchtbaarheid aan de flirtage. Qua volume is vitamine C het meest afgenomen vitamine-supplement, wat dat betreft lijkt deze voorgenomen overname best lucratief te kunnen worden voor DSM. Maar er zitten wel wat haken, ogen aan?

Sprookje
Bij een normaal eetpatroon is geen extra vitamine-C nodig
Na de homeopathische mythe, zou het vitamine-sprookje wel eens heel groot kunnen worden. Want ondanks dat al jaren is aangetoond dat een persoon met een normaal eetpatroon (het grootste deel van de Westerse wereld) er in principe geen baat bij heeft om extra vitamine-C tot zich te nemen in pil-vorm, wordt het nog steeds gretig afgenomen. Het enige voordeel zou kunnen zijn dat een hoge dosis vitamine-C de klachten van een verkoudheid iets kan verminderen. Echter, hiervoor zou u dan elke dag vitamine-C moeten innemen en het voorkomt verkoudheid dus niet. De gezondheids-gekte viert aldus hoogtij, maar wanneer gaat die bubbel knappen?

Kans
Vergoed door zorgverzekeraar
Geheel toevallig -want ja toeval bestaat en wij willen niks impliceren- kwam vandaag ook het rapport van ZonMw naar buiten waarin geadviseerd wordt dat "bewezen effectieve alternatieve geneeskunde beter benut moet worden door artsen." Sterker nog bewezen effectieve alternatieve zorg zou ook vergoed moeten worden via zorgverzekeraars. Een van de effectieve methoden die genoemd wordt is, jawel 'voedingssupplementen'. 

Of het advies opgevolgd wordt valt natuurlijk te bezien, maar wij zien in dat geval ook een lucratieve kans voor DSM.

Gaan wij nu eerst even de portemonnee trekken voor onze dagelijks dosis super foods.